Неуморният Феликс пътешества с цирк

Веднъж като ти излезе име на пътешественик, приключенията сами те намират. Точно такъв е случаят с любимото плюшено зайче на малката Софи от Мюнстер. Незнайно как Феликс все се оказва въвлечен в някакво голямо пътуване. Хубавото е, че никога не забравя своята Софи и редовно й изпраща писма от местата, които посещава.

Така става и в „Писма от Феликс за пътуването с цирка” (изд. Фют), а чрез включените в книжката писма на зайчето читателите могат да обиколят различни градове в Германия и Австрия.

А как Феликс се озовава в цирка? Нападателното отношение на мъж в автобуса към две деца с вид на емигранти, става повод Софи да се запознае със Сита и Карим. Те са част от трупата акробати на цирк „Барели” и Софи получава покана да им отиде на гости. По злощастна случайност Феликс заминава с цирка при неговото отпътуване от Мюнстер, а след дълго очакване пристига и първото му писмо до Софи, последвано от още няколко.

Освен много забавни, писмата от пътешествието на Феликс са и отличен начин децата да научат повече за цирка и живота на цирковите артисти, както и някои географски подробности за посетените от зайчето градове и места. Илюстрациите в книгата отново са на Констанца Дроп и правят пътешествията на Феликс още по-близки и притегателни за децата.

Цирковата история на зайчето Феликс е не само забавна и образователна. От самото начало авторката Анете Ланген успява умело да вплете и актуалната тема за ксенофобията и нежеланите емигранти. Първо, чрез запознанството на Софи със Сита и Карим, а после и със спречкването в училищния двор между Лукас и Барис, който е мюсюлманин. Ланген използва цирка като умален модел на обществото и показва на малките читатели как хора от над 20 националности работят в него и успяват да се разбират отлично. За съжаление същото не може да се каже за повечето европейски страни в момента.

Ако сте се притеснили, че Софи никога повече няма да види Феликс, не се безпокойте. Където и да ходи и колкото и дълго да отсъства, Феликс винаги се завръща. Доказват го „Писма от експедициите на Феликс”, „Коледни писма от Феликс” и „Нови писма от Феликс”.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.