Необикновеният Ветман

„Ветман и неговите бионични животни“ (изд. „Noble star books”) дойде в дома ни като коледен подарък и на мига бе грабнатa от дъщеря ми Верена. Тя е на почти 9 години, умел читател с известен стаж, който захваща с огромно желание четивата си, но преминава с мъчително бавна скорост през тях. Нерядко не ги завършва, тъй като забравя какво се случва в началото. Когато видях обема на романа, реших, че 400-те страници бързо ще я откажат. С огромна изненада обаче наблюдавах как бе дотолкова погълната от историята на Ноел Фицпатрик, че използва всеки удобен момент за четене. 4 дни по-късно затвори задната корица.

Затова ми се иска да дам думата на самата Верена да сподели своите впечатления. Мисля, че нейната неподправеност би събудила интереса в друго дете или обратното – би му показала, че това не е неговият тип книга. Разказът се публикува без редакция.

За какво се разказва в книгата?

В: За едно момиченце на име Имоджен, което обича животните и всеки ден отива за няколко часа в приюта. Но майка й я съветва направо да работи там – да дава храна на животните и да ги извежда. Тя има по-малък брат на име Финдли. Той мисли само за телефоните и не обръща никакво внимание на околните. Баща им умира още когато Имоджен е малко момиче.

До тяхната къща има друга, изоставена къща. От нея се чуват тайнствени крясъци и веднъж Имоджен, на връщане от приюта, решава, че ще отиде там. Тя влиза в къщата и вижда едно малко таралежче, на което са му наранени краката и не може да ходи. Имоджен го взима вкъщи. На другия ден вижда на прозореца си катерица с опашка от четка за буркани и решава да я проследи. Така катерицата отвежда момиченцето и таралежчето до една гора. Там намират къща, в която живее Ветман. Ветман е необикновен лекар и заменя наранените крака на таралежчето с бионични крака – пружини.

В историята има един мъж, който се нарича Мъжът без име. Той планира как да унищожи всички усмивки от Земята. Създава отвара, която да убие всички животни по целия свят и така децата да не бъдат щастливи. Като дете той самият загубва кучето си. По това време Ветман е обикновен ветеринар и не успява да го спаси. Затова в сърцето на Мъжа без име има голяма омраза към Ветман. Той решава да си отмъсти, като премахне всички животни, така че и другите да разберат какво е да си нямаш домашен любимец.

Ветман и Имоджен са решени да го спрат.

Кои са главните герои?

В: Имоджен – момиче на 11 години. Финдли, който е на 8 години и й е брат. Ветман – спасителят на животните.  Мъжът без име, който иска да унищожи животните. И Пират – куче от приюта, което Имоджен много харесва.

Най-много ми харесва Ветман, защото той спасява животните, като им поставя бионични крайници. Това много ме впечатли, защото той сигурно е единственият, който умее да го прави. Харесвам и Имоджен, защото тя полага много труд, много е смела, понякога се страхува, но не го показва. Умна е, полага усилия за всичко и това й се отплаща.

Какво най-много те впечатли?

В: Как Имоджен и Финдли са готови на всичко, само и само да спасят животните. Много ме впечатли как Ветман се разбира с всички негови бионични животни, като те говорят на техния си език.

Научи ли нещо от книгата?

В: Понякога, ако се грижиш много добре и полагаш много труд за нещо, то наистина може да стане. Например, ако много искаш да си вземеш домашен любимец и показваш, че можеш да се грижиш, че си отговорен и голям, можеш да го получиш. И аз наистина вярвам, че ако искам нещо, мога да го постигна.

А има ли нещо, което не ти хареса?

В: Когато Имоджен отива в гробището и вижда гроба на баща си. На нея й става много тъжно. На мен също, защото си представям колко е гадно.

– – –

Любопитни ли сте вече? Аз определено съм, защото освен интересни приключения, историята предлага и емоционално разгръщане – на героите и на читателите. „Ветман и неговите бионични животни“ е сред книгите, номинирани за наградата Бисерче вълшебно 2023 в раздел „Мечтатели“.

А какво вижда Верена в „Голямата книга на фантастичните създания“ (изд. „Дакелче“)? Нека си припомним.

 

Вземете книгaта с код DK19 от

Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.