Мортина преживява разтърсваща изненада

Петата книга от поредицата за Мортина се появи тъкмо за последния коледен панаир на книгата, което беше неочаквана, но приятна, изненада за верните фенове на момиченцето зомби.

Както подсказва заглавието „Разтърсваща изненада“ (изд. Кибеа), Мортина също получава изненада. Отново наближава Хелоуин и тя се подготвя за празника с приятелите си Бруно и Сара като рови на тавана за подходяща зловеща маскировка. Попадат на кутия със семейни спомени – снимки, картички, честитки и дори кичур от косата ѝ като бебе. Снимка на цялото семейство и последната картичка от майка ѝ с дата 11 април 1912 г. пред огромен кораб провокират момиченцето да се зачуди къде са изчезнали родителите ѝ.

В този момент възрастните читатели вероятно вече се досещат кое е било това фатално пътуване. Дори и те обаче ще се забавляват с разследването на Мортина и компания, което е разказано с отлично чувство за хумор. Пък и зомбитата смътно си спомнят предишния си живот, което прави задачата на малките детективи доста трудна. На всичкото отгоре към тях се присъединява и братовчедът Дилберт, който е много досаден снобар.

Мортина, Бруно, Сара, Дилберт, прилепът Ведър и хрътката Скръбен създават страхотен, изобретателен и упорит екип, който превръща „Разтърсваща изненада“ в очарователно напомняне колко важно е семейството и колко безценна е помощта на приятелите.

Илюстрациите са в добре познатия стил на Барбара Кантини – изобилие от колажи, елегантно вмъкнати препратки към известни произведения на изкуството и творци (книга за зомбита няма как да мине без портрет на Алфред Хичкок на стената), множество забавни детайли и геройчета (любимо ми е мишлето Гнилчо).

Наясно съм, че за голяма част от възрастните книгите за Мортина са меко казано непривлекателни и скандални. За децата обаче са извор на удоволствие от четенето – на текста и на илюстрациите. При добро желание от страна на възрастните обаче поредицата може да бъде използвана за дискусии и трупане на знания – у дома, в училище, в читателска група или клуб. Ето няколко предложения:

  • Обсъдете какво представлява един музей на морското дел0, какво може да се види там, къде в България има такива музеи. Ако децата проявяват интерес към морето и морското дело, предложете чудесната „Море. Занимателен речник“.
  • Поговорете за историята на „Титаник“. Представете други известни корабокрушения (На тийнейджъри можете да предложите за допълнително четене „Сол при солта“ на Рута Сепетис, в която се разказва историята на кораба „Вилхелм Густлоф“.)
  • Прилепът Ведър на дядо Гробовен изиграва важна роля в намирането на родителите на Мортина. Дискутирайте как комуникират прилепите помежду си и какво представляват ехолокацията и сонара.
  • Кучето Скръбен влиза в ролята на учен и изобретател като проектира и сглобява устройство, с което да бъдат открити родителите на Мортина. Помолете децата да подготвят и изпълнят самостоятелно (у дома), или направете заедно, научен експеримент. За вдъхновение може да използвате книгата „Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ на влогъра Стан.

„Разтърсваща изненада“ е най-подходяща за деца над 8 години, а горна граница няма. Преводът отново е на Вера Петрова и е чудесен („сок от гробовинки“ е само един пример).

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.