Морски преживелици с „Татко Мумин и морето“

„Татко Мумин и морето“ е последната книга за деца на Туве Янсон, за която ще ви разкажем. С нея официално обявяваме края на нашия специален „Месец на МУМИНИТЕ“, в който ви запознахме с авторката, с нейните чудати герои и с тяхната история.

Ако трябва да съм напълно честна, книгата „Татко Мумин и морето“ ми се струва по-подходяща за родители, отколкото за малчугани. Не за друго, а защото в нея родителите на Муминтрол преживяват доста състояния на духа, самите те научават много за себе си, за характерите си… Естествено, малкото тролче също израства – става по-самостоятелно, успява да „опитоми“ Мората и да води сериозен разговор с татко Мумин.

Но каква е историята? Татко Мумин отчаяно желае да заведе семейството си на остров. На остров, на който той да се грижи за близките си – да ги изхранва, да ги закриля и да им показва колко е лесно за него да се справя с трудностите. Най-голямото му желание е да се преселят на малък остров, в чиито скали вълните се превръщат в перли от пяна, а самотен фар стърчи и осветява пътя на моряците. Така един ден семейството се отправя на своето пътешествие към новия дом.

Да решиш да се устроиш на ново място обаче не е никак лесно – винаги копнееш по познатото, останало зад гърба ти; нищо не изглежда на мястото си, а природата сякаш се опитва да те откаже. Трудностите, с които се сблъсква муминското семейство, са безброй. Морето се държи много невъзпитано, няма подходяща почва за градината на мама Муминка, на най-перфектната полянка за убежище на Муминтрол живеят хапещи мравки, а Мората всяка вечер излиза в търсене на светлината на петролния фенер.

В живота също е така. Винаги е трудно да направиш крачка към непознатото, да намериш нови истински приятели (често те са като морските кончета на Муминтрол), да проумееш същността на нещата и да осъзнаеш, че не е необходимо да постигнеш мечтите си на всяка цена…

„Загубата на някой и друг нос на остров не е толкова важна, когато имаш толкова много“.

Мумините преживяват много по време на престоя си на острова. Те проумяват неща, които едва ли биха открили, ако живееха в долината. И ако не знаете какво значи жив остров, кой е странният рибар и как морето на татко Мумин се извинява – ще го разберете от книгата!

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.