Момчето пораства – Роалд Дал, Африка и войната

„Момче“, първата част от автобиографията на един от любимите ми детски писатели, Роалд Дал, беше толкова увлекателна, че нямах търпение да последвам автора в преживяванията му след завършване на училище. Още повече, че знаех за участието му във Втората световна война като боен пилот и тежкото раняване. продължението на автобиографията му, „Момчето пораства. Приключения в Африка“ (изд. Ентусиаст), обхваща именно периода от първата му работа в Източна Африка до края на неговото участие във Втората световна война.

По думите на самия Дал „една автобиография, за да не досади на читателите, трябва да съдържа само внимателно подбрани истории, оставили ярка следа в спомените на автора“. Честно е да се каже, че той съвестно се придържа към собствените си съвети.

Началото на книгата ни отвежда в Източна Африка където Дал работи за „Шел“, докато през 1939 г. не започва войната.

„Понеже всяка работа, пък била тя и в Африка, не е особено интересна, съм се опитал да разкажа само събитията, които смятат за паметни.“

А подбраните от него случки са наистина паметни – от общуването с неподражаемите британски образи на кораба от Европа до Африка, през многобройните срещи със силно отровни змии (Дал ненавижда змиите) и случая с лъва, който отвлича готвачката на британски областен управител. Африканската природа и фауна силно впечатляват бъдещия писател, а по-наблюдателните читатели могат да забележат откъде идва изборът на един от героите в „Жирафът, пеликанът и аз“.

С познатия ни от „Момче“ увлекателен стил, характерната откровеност по отношение на човешките характери и английско чувство за хумор дори и в отчайващи ситуации, Дал разказва за изтощителното пътуване до Дар ес Салаам (днешна Танзания) и работата за компанията. С лекота пренася читателите в свят, който вече не съществува, въпреки че оттогава не са изминали чак толкова много години.

На щастливия живот край слага началото на Втората световна война, в която Роалд Дал се записва доброволно. (Интересен е фактът, че когато иска разрешение от „Шел“ да се включи във войната, от там му съобщават, че ще продълват да му превеждат заплатата, докато воюва!) Разказите за обучението за боен пилот, последвалото назначение и катастрофата със самолет в Либийската пустиня бяха едни от най-интересните моменти в книгата. Дал е откровен както по отношение на собствената си смелост, пилотски умения и страхове, така и за безумните решения и заповеди на британското командване в Африка и Гърция по това време. Смятам за особено полезно неговите думи да бъдат прочетени от децата, за да усетят безумието и безсмислието на войната, както и спасителната сила на истинските приятелства.

В книгата са включени множество снимки, правени от самия писател, който от юношеските си години е запален по фотографията. Връзката на Роалд Дал с майка му е много силна до края на нейния живот и двамата водят редовна кореспонденция. „Момчето пораства. Приключения в Африка“ е посветена на майка му и в книгата можете да прочетете копия от негови писма до нея (в оригинал и в превод на български), както и извадки от бордовия му дневник и други документи от обучението му за летец. С включените карти на Източна Африка и Източното Средиземноморие пък е много лесно да се следят многобройните му пътувания и приключения.

„Момчето пораства. Приключения в Африка“ съдържа характерната за Роалд Дал смесица от увлекателни, майсторски разказани истории, в които децата да открият не само забавление, но и поводи за размисъл. Животът на писателя е толкова наситен с перипетии и изпитания, че им дава подходяща рамка да оценят живота си от неговата гледа точка, да се запитат дали те биха се справили на негово място, но и да помечтаят за свои приключения.

Книгата е в превод на български на Катя Перчинкова, а познатият ни Куентин Блейк този път се включва само с няколко илюстрации.