Мистър Фини и принцеса Лаурентин

„Какво гледам и какво виждам? Хубав въпрос, Охлю. Защото да гледаш и да виждаш не е едно и също. Понякога дори не виждаш нещо, макар то през цялото време да си е там.“

Специален гост на Коледния панаир на книгата 2011 г. бе принцесата на Нидерландия – Лаурентин ван Оранйе. Не успях да отида на премиерата на книгата й, а след като прочетох „Мистър Фини и светът надолу с главата“ (изд. „Сиела“), наистина съжалявам.

Оказа се, че Мистър Фини е симпатично мило същество, което живее в своята къща с двор. Той умее да майстори разни неща, обича да седи на любимия си клон на голямото дърво в двора, да размишлява и да пие чай с бисквитки с приятеля си Охлю.

Всичко в живота на Мистър Фини е мирно и спокойно до момента, в който той не се запознава с Розово пиперче. Пърхащото насам-натам наполовина момиченце, наполовина нещо друго, разбунва духовете, като показва на Мистър Фини снимки на своя СуперБибип от целия свят: огромни зелени гори, пустини, снежни пейзажи и едно знаменце на морското дъно.

Всички непознати пейзажи препускат в главата на нашия приятел, занимават мислите му и не му дават мира. Затова той решава, че трябва да предприеме пътешествие, за да опознае света и да намери отговори на въпросите си.

Построявайки мега-ултра-готин Финомобил, който може да върви по суша, да плава, да лети и да се спуска под вода, Мистър Фини поема на път, за да проучи света и да го опознае. По време на пътешествието си той среща Заека, присъства на Пролетното събрание (на което не се решава нищо) и разбира, че има много проблеми, на които никой все още не е намерил решение…

Добро ли е изсичането на дърветата?

А замърсяването на марските води, от което делфините страдат?

А честно ли е богатствата да се управляват от шепа лешояди? 

Мистър Фини търси с помощта на Розово пиперче и Флинго отговори на тези и на много други въпроси, които се въртят в главата му. Дали намира отговор? И какво означава знаменцето, забито на дъното на океана?

„Знаеш ли, няма нищо страшно, ако не разбираш всичко… Стига само да продължиш да си задаваш въпроси и да се стараеш. И никога не забравяй, че решенията често се намират по-близо, отколкото си мислиш.“

Освен детска писателка, Лаурентин ван Оранйе се бори за опазването на околната среда. Описаните в книгата й проблеми, на които се натъква Мистър Фини, учат децата защо е важно да се грижим за света, в който живеем. В духа на зелените идеи, издателство „Сиела“ е отпечатало прекрасното пътешествие на фантастичния герой на специална хартия от устойчиви източници.

Книгата „Мистър Фини и светът надолу с главата“ е прекрасен пример как съвременните проблеми и модерното разбиране за хубаво и лошо могат да бъдат описани в детска книга: увлекателно и същевременно поучително.

Лаурентин ван Оранйе се е справила чудесно със своята част от задачата, насърчавайки децата да търсят отговори на хилядите въпроси, напиращи в главите им. Пърстите илюстрации на Сиб Постхюма допринасят за още по-пълноценното изживяване и пренасят читателите в света на Мистър Фини.

Прочетете интервюто с НКВ Лаурентин ван Оранйе, дадено специално за Detskiknigi.com.