Мишките отиват на опера в Стара Загора

Писателката Емили Бухвалд казва (а ние потвърждаваме), че „децата стават читатели в скута на родителите си“. Любовта към музиката, досущ както любовта към книгите, е нещо, с което сме закърмени. Протегнали се към високото изкуство, малките човечета израстват пред очите ни. А когато две изкуства – поетическото и оперното – се заловят за ръце, се раждат чудеса. Като най-новото детско заглавие в портфолиото на „Жанет 45“.

Илюстрация: Павел Кучински

„Мишките отиват на опера“ стъпва на едноименния концерт-спектакъл с участието на трио „Дивертименто“, Милена Гюрова и Атанас Младенов. За разлика от музикалния, книжният спектатъл не е под режисурата на Росица Костова, а на Мария Донева (автор) и Кирил Златков (илюстратор). Приятните стихове постигат напевността, така подходяща за музикална история, а живите рисунки издават художника с опит в новаторски издателски проекти (вж. “Когато искам да мълча”).

„Мишките отиват на опера“ излита след броени дни, за да кацне навреме под нечия украсена елха.

На 9. декември малките почитатели на операта и техните родители ще срещнат Кралицата на римите в Националния дворец на културата. От 12:30 ч. до 13:30 ч. Мария Донева ще бъде гост на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, а от 18:00 ч. ще я откриете на щанда на изд. „Жанет 45“ с новата миша книга под мишница.

Корица: Кирил Златков

Но това не е всичко. На 14. декември поетесата ще застане пред публиката на своя роден град – Стара Загора. От 18:00 ч. тя и солисти на Държавна опера Стара Загора ще ви очакват във фоайето на операта – най-подходящото място за представянето на подобно заглавие. Отбележете присъствие в страницата на събитието и не пропускайте да се насладите на феерията от думи, цветове и ноти, подредени с много любов за вашите деца.

Илюстрация на корицата: Кирил Златков, дизайн: „Детски книги“