Мечтата на Муминтрол за семеен живот

Есента дойде и един от най-лесните начини да се усмихнете в мрачните дъждовни дни е да си устроите нова среща с очарователния Муминтрол и неговите приятели. „Мумините и семейният живот“ (изд. Пурко) е втората книжка от комикс поредицата за мумините на Туве Янсон, която излиза на български, а преводът отново е на Анелия Петрунова.

Муминтрол се чувства самотен и мечтае са семейство. Тъкмо когато отчаянието е напът да го удави (буквално!), съдбата го среща с Мама Муминка и Татко Мумин, а симпатичното тролче се оказва отдавна загубеният им син. Мечтаният семеен живот става реалност, но сега пък Татко Мумин се чувства нещастен. Авантюристичният му дух страда от домашното спокойствие и липсата на приключения и опасности. Спокойната и дипломатична Мама Муминка е измъчвана от дилемата дали да последва таткото в приключението или да остане при Муминтрол, който предпочита новооткрития семеен уют и родителска обич. Последвалите перипети са достатъчни да задоволят неспокойния дух на Татко Мумин, а финалът ще задоволи любителите на големите задружни семейства.

„Мумините и семейният живот“ е забавна снимка на обикновеното семейство. Членовете му се обичат истински, но нерядко се чувстват нещастни, защото всеки мечтае за нещо различно. Трябва ли да следваш мечтите си? Доколко трябва да се съобразяваш с желанията на цялото семейство? Може ли да бъде щастливо едно семейство, ако членовете му са нещастни? Можеш ли ти да си щастлив, ако близките ти са нещастни? А ако трябва да избираш между противоположните желания на членовете на семейството ти?

Семейните перипетии на Муминтрол са поднесени с характерните рисунки на Туве Янсон и нейното премерено и безпощадно точно чувство за хумор и усет за важните неща в отношенията между хората/муминтроловете. Това е и комикс историята, в която за пръв път срещаме неподражаемия образ Снусмумрик.

Комиксът лесно привлича малките читатели заради формата си и забавната история. Той е подходящ повод да започнете разговор в семейството какво очаква да получи и да даде всеки член от него. За по-големите малки читатели тази история за муминтроловете повдига въпроса за напускането на семейното гнездо и търсенето на приключения и житейски опит по широкия свят. „Мумините и семейният живот“ докосва и сърцата на възрастните читатели, защото жаждата за приключения не ни напуска с възрастта, нали?

Вижте и ревюто на първата книжка от поредицата „Муминтрол и разбойниците“.