Малкият Од срещу ледените великани

Нийл Геймън неведнъж е признавал в интервюта своята дългогодишна любов към скандинавската митология, която датира още от детските му години. След като надникнахме в Асгард и се забавлявахме с безсмъртните и всемогъщи, но също така невъздържани и неразумни скандинавски богове в неговата „Скандинавска митология“., с „Од и ледените великани“ (изд. Сиела) Геймън отново ни връща в Асгард, но този път приключението е подходящо и за по-малки читатели (7+).

Нека се запознаем с главните действащи лица. 12-годишният Од е викингско момче, чийто баща загива в морето, а самият той осакатява единия си крак докато сече дърва в гората. Скоро майка му се жени повторно, но сакатият Од с невъзмутимата усмивка не е добре приет в новото многобройно семейство. За капак тази година зимата е необичайно дълга и сурова и като че ли няма намерение да отпуска ледената си прегръдка. Съвсем логично една сутрин момчето събира малко багаж и отива в горската колиба на баща си. Боговете обаче пак са се забъркали в ужасна каша (да, отново по вина на Локи 🙂 ) и имат нужда от помощта на накуцващото човешко дете, за да прогонят ледения великан от Асгард (той е причината за неотстъпващата зима) и да си върнат чука на Тор. Дали Од е на висотата на тази задача, ще ви разкаже най-добре Геймън.

Ако вече сте негови фенове, ще останете удовлетворени от характерните за него стегнати и остроумни диалози, чувство за хумор и свеж поглед към всемогъщите богове, които обаче все опират до помощта на крехките смъртни човеци. Ако пък това е първата ви среща с Геймън, има голяма вероятност да не остане последна. Историята на смелия Од е разказана с разбиране за мотивите, които движат хора, богове и великани, и вяра, че красотата е еднакво важна за всички тях.

Смелият Од, леденият великан, мечокът, лисицата и орелът оживяват не само благодарение на думите на Геймън, но и на завладяващите черно-бели илюстрации на Крис Ридъл. Двамата имат още един общ проект – „Спящата и вретеното“, чийто ефект върху читателите е също толкова поразителен.

Характерните за Ридъл рисунки с множество подробности с лекота ме пренесоха в ледените Мидгард и Асгард, а майсторството му с няколко щриха да предава емоционалното състояние и мислите на героите, били те хора, богове или животни, е забележителна.

За пълното удоволствие от четенето на „Од и ледените великани“ допринася и отличният превод на Богдан Русев, затова мисля, че е задължително да отделите няколко часа от дългите летни дни, които да прекарате с Од, Тор, Локи, Один и ледените великани.

Вземете „Од и ледените великани“, както и други книги на Нийл Геймън, от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.