Мая Дългъчева и Юлия Спиридонова отново са сред номинираните за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“

Две български писателки, Мая Дългъчева и Юлия Спиридонова, отново намират място сред претендентите за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

На 17 октомври 2019 г., по време на Франкфуртския панаир на книгата, журито представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2020 година. В него намират място 240 кандидати от 67 страни. 46% от номинираните са жени, 41% са мъже, а 13% са организации.

Номинациите от българска страна се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година, когато излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художникът Любен Зидаров.

Пълният списък с номинации може да бъде видян на www.alma.se/en/Nominations/Candidates/2020/.

Традиционно, лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 31 март 2020 г. едновременно в Стокхолм и с пряко излъчване на Панаира на детската книга в Болоня.

Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е американската писателка Джаклин Уудсън.