Лятото е по-хубаво с „Камен и пиратите от 5г“

Познавам Елена Павлова като отличен преводач от английски и автор на уникалната поредица за тийнейджъри „Пръстенът на нибелунга“ (изд. „Кибеа“). И с книгите-игри от началото и средата на 90-те на миналия век, разбира се. „Камен и пиратите от 5 г (изд. „Софтпрес“) е възможност да се запозная с нея като писател за по-млада публика (10-13 г.)

През септември в 5 г клас пристига нов ученик. Камен е откровено странен – не говори много, но когато го прави, коментира минали исторически събития и епохи като очевидец. А това е абсолютно невъзможно. Или?

В хода на учебната година, децата от 5 г, по отделно и като клас, се изправят пред различни трудности и изпитания. Постепенно от съученици, те се превръщат в сплотена група приятели, които приемат особеностите и недостатъците си, могат да пазят тайна, готови са да се защитят един друг и да се подкрепят при нужда. Камен и съучениците му безспорно са симпатични персонажи, но абсолютният ми любимец е четириногият Пират – енергичното джак ръселче на ресурсния учител Александър Иванов, което е неизменна част от училищния живот и перипетииите на 5 г. Ако и вие като мен за пръв път чувате за аджилити, от книгата ще можете да научите повече за този интересен спорт за хора и кучета.

„Камен и пиратите от 5 г“ е „колективна“ книга – фокусът й пада не толкова върху особения Камен, колкото и върху всички останали негови съученици като група, която претърпява своите промени и постепенно се сплотява. Всяко от децата има някаква характерна черта и на страниците на романа читателите с лекота ще припознаят подобни образи в собствения си клас. Много премерено Елена Павлова е разположила приключенията на петокласниците офлайн (в училище, на тренировъчното трасе по аджилити, на зелено училище), но не е пропуснала да предаде и каква голяма част от вниманието на им е ангажирано със социалните мрежи – постване на снимки, събиране на лайкове, комуникация през месинджъра. Ако очаквате да усетите нейното неодобрение, ще останете излъгани. Тя е достатъчно честна да не критикува децата, когато възрастните сме почти толкова обсебени от мобилните си телефони, колкото и те.

„Камен и пиратите от 5 г“ е детски роман, какъвто определено липсваше в съвременната българска детско-юношеска литература от последните 20 години (ще ви спестя аналогиите с „Войната на таралежите“ и дори „Следите остават“). Той предлага всичко, от което младият читател се нуждае – загадъчен герой с интригуваща тайна, симпатични персонажи с близки до него/нея проблеми, очарователно куче (закъде без куче в истински добър детски роман!), достатъчна доза приключения, както и сериозни теми за размисъл (приятелството, страха от смъртта, състезателния дух, емоционалната несигурност). Казано накратко, романът на Елена Павлова е отлично попадение за лятната ваканция, и не само.

Удоволствието от четенето е още по-голямо заради илюстрациите на Неда Малчева, а списъкът с кратка информация за главните действащи лица (+ техни портрети) в началото на книгата е незаменим, докато постепенно се потапяш историята. Съмнявам се, че са много децата, които могат да устоят на изкушението от такова книжно приключение.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.