Лиско Лис и приятели в една ТО Е ЯСНО КАКВА история

Поредицата за Лиско Лис и приятели е свеж полъх в сегмента с детски книги. Слави Стоев, психолог и супертатко, създава приказчиците, които помагат на децата да растат мислещи и емоционално интелигентни. Авторът поставя във всяка от историите си важни за психичното израстване теми, а децата са оставени да преценят кой от героите постъпва правилно според личните си разбирания.

В „Лиско Лис и приятели в една то е ясно каква история“ (изд. „Рибка“) Слави Стоев решава да превърне героите си в супергерои. Една сутрин Лиско Лис решава, че денят е прекрасен за вършене на добри дела. Маскиран като Лисицата Линейка, той решава да помага на всеки, изпречил се пред погледа му.

В играта си Лиско увлича и братовчед си Щрих:

„- Няма да ме оставиш на мира, нали? – въздъхва Щрих примирено.

– Иии-уууу, не! Не и докато не използваш своите суперсили! И така заедно да бъдем велики!“

Лисицата Линейка (Лиско Лис) и Лисицата Сянка (Щрих) привличат към групата си Прилепа Човек. Тримата се озовават пред дома на Вълчицата Соня и съвсем успешно успяват да осуетят опитите й да боядиса къщата си.

„- Ние сме група супергерои и дойдохме да помогнем! – каза Лис.

– Супергерои ли? – изненада се Щрих. – Не сме ли суперзлодеи?“

В хода на историята приятелите разбират, че онова, което си мислиш, че останалите са разбрали, въобще не е задължително да е така в действителност. Слави Стоев умело показва още една особеност на човешкия мозък – когато имаме гледна точка, забравяме да подложим на съмнение мнението, знанията и разбиранията на околните и автоматично приемаме всяко действие като подкрепа на нашето мнение.

Веселата история на Лиско Лис и приятелите му завършва с чудесна техника за справяне с този така човешки проблем (подлагането на съмнение на убежденията ни), който причинява доста трудности на възрастните. Чудесните илюстрации на Мила Лозанова допълват ведрото настроение, което Стоев създава, докато предлага на децата сериозна подкрепа.

Книгата е в познатия квадратен формат, но е с твърди корици – чудесна новина, която засяга не само петата книга от поредицата, но и останалите четири.

Ето и други книги, написани от Слави Стоев: „Лиско Лис и приятели в една черно-бяла история“, „Лиско Лис и приятели в една сърдита история“, „Лиско Лис и приятели в една история с дупка“, „Лиско Лис и приятели в една история с картини“ (изд. „Рибка“) и „Продавача на омраза“ (изд. „Робертино“).

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.