Лешникотрошачката – нов поглед към приказката на Хофман

Приказната история на храбрия дървен лешникотрошач и вярната и мила Мари, сътворена от Е. Т. А. Хофман, е добре позната на много поколения читатели. Всички сме били очаровани от хитроумните и прецизно изработени играчки, които чичо Дроселмайер прави за децата на семейство Щалбаум. Всички сме следили с притаен дъх преплитането на съдбата на Мари, Лешникотрошачката, принцеса Прилипат, царица Ратилда и войнствения седемглав мишок.

Накратко, творбата на Хофман е толкова популярна под една или друга форма, че действително е трудно да предложиш своя открояваща се версия. „Лешникотрошачката“ на изд. „Софтпрес“ е успяла да го постигне.

Гордана Милетич предлага умел преразказ на класическата приказка, който не лишава малките читатели от нищо съществено от фабулата, но им спестява по-тежкия и муден стил на оригинала. Коледният дух и леко зловещо-загадъчната атмосфера са налице, както и напрежението и очакването на битката с мишите орди. Пищните и пъстри илюстрации на Ана Григориев, познати ни и от „Магьосникът от Оз“(изд. „Софтпрес“), са чудесно допълнение към нейния текст, което държи децата вперили поглед в книгата. Сред тях изпъкват тези на състрадателната и добросърдечна Мари и кулинарното изобилие на последните страници. 

Това издание на  „Лешникотрошачката“ е с голям формат, твърди корици и качествена гланцова хартия. Всичко това допринася за удоволствието от многократното четене, необезпокоявано от притеснения дали книгата няма да се сдобие с видими следи от любопитните детски ръце или да бъде повредена. Изброените предимства й отреждат достойно място във всеки дом, в който създаването на връзка между децата и книгите е приоритет.

Автор: Лора Филипова