Коте Кате опознава света

Поредиците за малки деца, фокусирани върху ежедневни ситуации и проблеми, са особено популярни. Като пример за такива могат да се посочат „Аз и Зайко растем“, Как да научиш твоя дракон да…“, „Франклин“Ана Ана“, „Пип и Поузи“ и още, и още. Идва ред и на „Коте Кате“ да застане под прожекторите.

Книжките са написани и изрисувани от полската писателка и илюстраторка Анита Гуовинска и към момента наброяват над 50 (с включени допълнителните издания). У нас те идват с логото на изд. “Timelines” и в превод от Ненко Генов.

Коте Кате е малко котенце, което притежава голямо любопитство. То не се притеснява да пита, да коментира, да изразява емоциите си и да се забавлява. Разбира се, ежедневието му е колкото обикновено, толкова и увлекателно, защото за децата всяко дребно нещо носи вълнение. Котето се чуди какво ли се случва в кабинета на зъболекаря, радва се от предстоящата среща с (почти) истински пожарникар, лудува под сипещия се сняг, страхува се от бурята. Все ситуации, познати на децата по света.

Поредицата предлага възможност за развитие на езиковите умения и речника на малките деца. Във всяка от книгите е включен кратък и нагледен списък с новите и специфични думи, тематични за историята. Така децата опознават по-лесно света около себе си и неусетно научават нови неща. Илюстрираните списъци могат да послужат и като основа, над която да надградите с повече информация по любимата тема, да допълните с други думи или просто да използвате за начало на разговор.

Друга особеност на поредицата е, че провокира учене чрез примери и разказване на обикновени истории, в които децата се припознават без усилие. В този смисъл книгите не са излишно назидателни. Посланието им е пределно ясно и достатъчно лесно уловимо за малчуганите, като същевременно не се предлагат готови фрази и поучения. А кратките текстове са написани с чудесен хумор, съобразен с особеностите и възможностите на ранната възраст.

Илюстрациите на „Коте Кате“ са разпознаваеми и характерни. Те се доближават много до детския начин на рисуване. Това може да не допадне на някои родители, защото възрастните имаме изградени естетически предпочитания. От друга страна, това ги прави близки до децата, тъй като изображенията не предизвикват объркване.

Книгите за котето Кате са и достъпни като цена, а това означава, че повече деца имат възможността да се сприятелят с мустакатото мъниче. Същевременно форматът е удобен за четене и разлистване, а книжното тяло е достатъчно качествено и здраво въпреки меките корици. Средният им размер пък ги прави удобни за носене, за да правят компания на читателите на път или пред кабинета на лекаря, например.

Коте Кате може да стане любим другар на малките деца. Така че, ако мъникът у вас обича мъркащи косматковци, запознайте го с това любопитно и неуморно коте.

 

В книжарниците можете да намерите следните заглавия от поредицата: „Коте Кате на зъболекар“, „Коте Кате се запознава с пожарникар“, „Коте Кате в космоса“, „Коте Кате: Зима“, „Коте Кате: Това си е мое!“, „Коте Кате и страшната буря“.