Конкурс “Историите зад изкуството” – деца довършат приказка по картина на Паул Клее

Казват, че една картина струва повече от хиляда думи.

Можем да кажем същото за илюстрациите в книгите. Чрез тях майсторите илюстратори умеят да добавят щрихи и детайли, които отключват въображението на читателя, насърчават го да търси скрити послания, да открива тайнствени следи и да си доизмисля сюжета.

Забелязали ли сте, че това важи и за художниците? Техните картини разказват собствени истории и именно този факт вдъхновява художничката Лиляна Дворянова да започне своя проект „Недовършени приказки по картини“.

Тя избира произведението „Три къщи“ на художника Паул Клее и започва разказа си за три човечета – Паул, Клее и Паулклее, които живеят в нарисуваните от него къщи. Началото на приказката вижте в специалното видео тук. Цялата история можете да изтеглите, разпечатате и прочетете в специалната книжка.

Случайно или не приказката на Лиляна остава недовършена, затова ви каним да я доразкажете като се включите в творческия ни конкурс „Историите зад изкуството“.

За да се включите в конкурса:

 1. На лист с размер А4 нарисувайте картина/картини, за да разкажете какво се случва с трите човечета, морето и Луната.
 2. По желание добавете малко текст, за да насочите читателя към желания от вас финал.
 3. Снимайте/сканирайте рисунката си с помощта на възрастен и ни изпратете изображението на имейл info@biserche.com до 01.10.2021 г. включително. (Ако изображението е по-тежко, използвайте уебсайтовете за трансфер на файлове като dox.bg или wetransfer.com)
 4. Не забравяйте да напишете в имейла своите имена, възраст, населено място и телефон на възрастен за връзка при спечелване на награда в конкурса.

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи:

  • Откриватели (5-7 г.)
  • Изследователи (8-10 г.)
  • Мечтатели (11-13 г.).

Всички получени рисунки ще бъдат оценени от жури в тричленен състав, което ще връчи следните награди във всяка от трите категории:

 • Първа награда: три книги и специален кръгъл шал “Бисерче вълшебно”
 • Втора награда: две книги и специален кръгъл шал “Бисерче вълшебно”
 • Трета награда: една книга и специален кръгъл шал “Бисерче вълшебно”

Всички участници ще получат на имейла електронна грамота за участието си в конкурса.

Материалите по „Историите зад изкуството“ са част от проект „Онлайн срещи с детските книги чрез Награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2021″, финансиран от Столична община за 2021 г.