Книга как се прави?

„Книга как се прави“ наскоро бе включена в престижния каталог за детска литература от цял свят „White Ravens“ на Международната детско-юношеската библиотека в Мюнхен. Нека си припомним ревюто за книгата.

„На теб, който искаш да станеш писател, но не знаеш, че всъщност вече си.“

Книгите, представи си, са едни такива… уж нищо и никакви, а успяват да увличат, да веселят или натъжават. Някои ги обичат, други предпочитат да ги държат надалеч от себе си, а трети непрекъснато роптаят колко са хубави и недостъпни.

От дълго време екипът на Detskiknigi.com планира да разкаже на малките читатели кой стои зад книгите. За щастие, същата идея хрумва и на илюстраторката Ася Колева, която умело разкрива тайните на книгоиздаването в „Книга как се прави“ (изд. „Бяла лодка“).

Историята зад шарената книжка с твърди корици е точно толкова интересна, колкото и самото ѝ съдържание. Преди години Ася Колева решава, че някой трябва да разкаже на децата как се появяват книгите. В изблик на ентусиазъм художничката рисува своя герой и черната му котка, прави скиците за бъдещия проект и… прибира рисунките в един шкаф.

През 2014 г. случайно се сеща за своята идея и решава да я сбъдне. Така на бял свят излиза „Книга как се прави“, разказваща по увлекателен, много достъпен и магнитно-привлекателен начин кой стои зад книгите, които държим в ръцете си.

Текстът на пръв поглед изглежда опростен, за да е подходящ за по-малките слушатели. Същевременно обаче думите така печелят интереса на по-големите, че книгата се превръща в четиво за цялото семейство. С обран изказ, напластяващ в съзнанието множество въпроси и мечти, авторката повежда читателя по пътя на своя герой – писателя, преминавайки през всички фази на създаването на книжните шедьоври.

Никой по веригата не е пропуснат – ще се срещнете с издателя, редактора, илюстратора, дизайнера и дори с печатаря, книжаря и преводача. Ще научите каква е ролята на всеки от тях и дори ще откриете как хората от различни кътчета на света могат да бъдат свързани с невидима нишка, изтъкана от писателя.

Илюстрациите в книгата са божествени – в тях няма да откриете напудрени и лустросани герои, а такива, които веднага ще заобичате. Черната котка е верен спътник на малкия герой на Ася и със сигурност ще ви плени, както се случи с нас.

Вярваме, че ще се влюбите дори в червеното копче, което се мъдри на петата страница.

А ето и откъс:

Книгата ще откриете в сайта на изд. „Бяла лодка“.