Как лъжата се превърна в слон

Лъжата е очаквано човешко действие, когато е вероятно да бъдеш наказан за лоша постъпка. Затова децата често крият истината, без да могат да предвидят, че някой невинен може да пострада и без да са наясно как да оправят кашата, която са забъркали.

Тиери Робрехт и художничката Естел Менс се заемат с важната задача да покажат на мъниците „Как лъжата се превърна в слон“. Картинната книга с красиви илюстрации е и първата в каталога на изд. „Панда“.

Люк разказва своята история, която започва с неволно счупване на прозореца на кухнята с футболна топка. Баща му е толкова сърдит, че момчето първосигнално обвинява малката си сестра Елеонора. Тя, както се очаква, е наказана да не похапва десерт.

С течение на времето Люк страда все повече, че е излъгал. Малкото синьо облаче, което се появява в картините на художничката при изричането на лъжата, започва да се уголемява и се превръща в слон. Този слон съпровожда героя през целия ден на училище и му тежи ужасно (точно както тежи истинската вина).

Напрежението ескалира по време на вечерята и Люк решава да си признае грешката.

„Веднага щом му разказах всичко, слонът се изпари. Въпреки че татко ми се скара, на мен ми олекна.“

Историята е кратка, но успява да покаже на читателя в пълнота последиците от изричането на лъжа. Тиери Робрехт ненатрапчиво насочва вниманието на мъниците към страданието на другите, а и ги провокира да анализират собствените си чувства.

Безспорно посланията му нямаше да са толкова въздействащи без илюстрациите на Естел Менс. Пастелните тонове внушават, че и за най-тежките ситуации ще се намери решение, но чувствата и емоциите на героите са внимателно изобразени, за да позволят на детето да се постави на мястото на Люк и Елеонора, докато се забавлява с образа на симпатичния малък слон.

Заглавието е подходящо за децата над 3-годишна възраст. Малкият по обем текст може да бъде предложен и на по-малките, но за тях ще бъде по-скоро неясен, защото те все още не умеят да изричат лъжи. Това умение се появява обикновено след третата година и тогава е необходимо родителят да помогне на детето си да се научи да прави разлика между добро и зло.

Книгата би била полезна както на децата, така и на родителите, които трябва да си изградят отговор на детските неистини и да убедят детето си, че неволната беля няма да доведе до непоносимо наказание (гарантиран начин да отгледате дете, което ви лъже в очите).

Преводът от френски език е на Светлина Боева, предпечатната подготовка е на Дамян Дамянов. Книгата е с твърди корици, а илюстрациите на форзаца са супер симпатични и ще ви осигурят допълнителни приятни моменти.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.