Как да си дресираш дракон или как да станеш викингски герой

Трудно е да станеш герой в наши дни, но не е било по-лесно и по време на Средновековието. Откъде знам ли? От хрониката на най-великия викингски герой Хълцук Кръвожадни Херингски Трети. И добре, че има превод от старонорвежки (преводач Кресида Коуел), че не знам как щях да се справя иначе.

За какво става въпрос? Хълцук Кръвожадни Херингски Трети е син на Стоик Грамадански, вожда на викингското племе на Хулиганите Косматковци. Като такъв Хълцук е Надежда и Наследник на племето. Дотук никакъв проблем! Но не съвсем. Момчето е доста дребно и слабичко, т.е. общо взето безполезно по стандартите на викингите. Това личи и от прякора му – Хълцук Безполезни. Единствената му необикновена способност е да разговаря с дракони. А имайте предвид, че в онези времена драконите не са изчезнали и всяко викингско момче и мъж си има собствен домашен дракон, който използва при риболов и битки.

Основният проблем на Хълцук е, че трябва да премине през Ритуалния прием в племето, а това включва:

1. Да си уловиш дракон.

2. Да го дресираш.

Той се справя с първа точка и резултатът е Беззъбчо – необичайно дребен Обикновен или Градински дракон без нито един зъб. С втора точка момчето има известни затруднения, защото основният метод за дресиране на дракони е крещенето, а Хълцук никак не го бива в това. Все пак той говори драконски и поназнайва доста за самите дракони, което му помага да си изработи нов подход при дресирането на Беззъбчо.

Какво се случва по време на Ритуалния прием в деня на бог Тор и дали Хълцук успява да си вземе изпита, ще разберете от самия него. Аз мога само да ви намекна, че за да станеш герой и да спасиш племето си, не е задължително да си буца от мускули. Новите времена изискват нови герои. Такива, които говорят чужди езици (драконски), притежават необичайни познания (за психологията на драконите) и са способни да измислят нови решения на наистина големите проблеми (например с размерите на Морски дракони).

Ако все още се чудите дали някакви си разкази за патилата на Хулиганите Косматковци ще ви бъдат интересни, вижте само цветистите имена на някои от участниците – Стоик Грамадански, Храчко Оригвалски, Кучипръд Умника, Сополак-Смърдняк, Рибоног, Шишо Шопарски. Как бихте могли да пропуснете да се запознаете с тях и техните дракони?