Излизат юбилейни издания на романите за Хари Потър с корици от Любен Зидаров

Седемте юбилейни издания, посветени на „момчето, което оживя“, излизат точно на 13 ноември – датата, на която през 2000 г. у нас се появява първият роман „Хари Потър и Философският камък“. Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор Любен Зидаров. Той има повече от седемдесет години активна творческа дейност зад гърба си, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика.

Премиерата на българските издания, както и официалният старт на цяла година юбилейни тържества, ще бъде в Националния дворец на културата на 13 ноември от 18,00 часа (вход свободен), а от 7 ноември в градинката на „Кристал“ в София може да се види изложба на творбите на Зидаров към седемте юбилейни издания. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход на именития български художник към книжния феномен „Хари Потър“ и ще продължи до 17 ноември, включително.

На 13 ноември от 18,00 часа в столичния „Клуб 1“ (Национален дворец на културата) ще се проведе финалът на стартиралия по-рано Национален конкурс за авторска рисунка, вдъхновена от романите. В конкурса участват 896 деца от 1-и до 7-и клас от цялата страна, а самият Любен Зидаров, както популярният влогър Стан и един от най-запалените фенове на книгите – Михаил Костов, журирали инициативата, лично ще връчат наградите на победителите в три възрастови категории. Малко по-рано, от 16,00 часа, „Клуб 1“ ще отвори вратите си, за да представи изложба с рисунки от конкурса.

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

Сред партньорите в честванията „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ и в Националния конкурс за детска рисунка са Министерство на образованието и науката, Столична община, Национален дворец на културата, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, „София играе“ (sofia.plays.bg) и Jasmin.bg.