История на изкуството за деца: За майстора на цветовете

Разбирането на много възрастни за изкуството все още е подвластно на израза: „Музикант/художник къща не храни“. И макар да обичаме езика, словото и респективно литературата, визуалните изкуства остават недооценени, а работата на художниците, скулпторите и илюстраторите – незабелязана.

Кристина Тужарова, един от създателите на проекта „История на изкуството за любители“, решава да поправи тази неправилна представа и да помогне на децата да видят работата на творците с други очи. Как? Като се запознаят с живота и творбите им.

След поредицата от лекции за деца, някак естествено се появява и книгата „За майстора на цветовете“, посветена на Владимир Димитров-Майстора. Тя излиза с логото на „Книги за любители“ и се надяваме, че ще я последват още издания.

Владимир Димитров Поппетров се ражда в село Фролош. Никой не може да предположи, че съдбата му е отредила място сред най-значимите български художници. В един щастлив за Владè ден, чичо му Георги рисува неумела картинка на св. Георги, който убива змея и така малкото момче се среща най-напред с рисуването.

Съдбата на Владимир Димитров не е лека – семейството му се мести в Кюстендил с надежда за по-добро препитание, момчето напуска училище на 13-годишна възраст, за да работи. Талантът му е оценен от съгражданите му, но пътят към Рисувалното училище (днес Националната художествена академия) не е лек.

И все пак Майстора (интересно е как идва този прякор) успява в тежките дни да пътешества, да се вдъхновява и да намери своя характерен стил на рисуване. А за това голяма роля играят жителите на малкото кюстендилско селце Шишковци, където Димитров прекарва 25 години от живота си и създава някои от най-емблематичните си произведения.

Чрез книгата „За майстора на цветовете“ Кристина Тужарова повежда децата на вълнуващо биографично пътешествие из живота на Владимир Димитров, пълно с любопитни факти, исторически събития и емоционални разкази. Текстът се лее като приказка и помага на децата да научат за ключови моменти от живота на Майстора, важни за разбирането на творчеството му, които вероятно биха пропуснали в уроците по изобразително изкуство в училище.

Историята е много емоционална и в нея умело са преплетени както житейските събития, така и философията на твореца – да помага на по-нуждаещите се, да цени природата като живо същество, да се отнася с уважение към „палячовците“ (така Майстора наричал с обич децата).

В края на изданието са поместени справки за живота на Майстора в дати, исторически събития или какво се случва в България в годините между 1882-ра и 1960-а, както и списък с документи, използвани от авторката за написването на книгата.

Важна част от книгата са илюстрациите на самата Кристина Тужарова. Те предават много точно настроението на разказа чрез тъмните или жизнерадостни цветове, пресъздават някои от най-известните картини на художника и улавят моменти от живота му, които децата трудно биха си представили. Илюстрациите са живи, пълнокръвни и стимулират читателя да потърси още информация, да разгледа картините на твореца и дори да експериментира с ярките цветове.

Подгответе се, че след разказа на Кристина Тужарова малките читатели вероятно ще искат среща с оригиналните картини в Националната художествена галерия или в галерията на Майстора в Кюстендил. Докато планирате посещението си, непременно разгледайте албумите със снимки в страницата Книги за любители във Фейсбук:

 

Книгата можете да закупите от сайта на „Книги за любители“.