Историите на всички майки по света, събрани в албума „Мама“

Да бъдеш майка е истинско чудо.

Макар да звучи като клише, майката е най-важният човек за своето дете. Тя е онази, която приема мъничето и го носи в себе си цял живот – първоначално в утробата си, после – в сърцето и ума си.

Да бъдеш майка не е лесно. Трябва да си готов да се променяш непрестанно – да свикваш с новия външен вид, в който прозират белезите от бременността, недоспиването, радостта и притесненията. Да си готов да променяш и същността си, за да отговаряш на предизвикателствата, които неизменно съпътстват родителството. Да вървиш по стъпките на своята майка, но да не повтаряш грешките й…

Луксозният албум „Мама“ от Елен Делфорж и Кантен Гребан (изд. „Дъбови листа“) е събрал в себе си историите на всички майки от всички географски ширини и от различни столетия. Макар да звучи немислимо на пръв поглед, историите на всички родителки си приличат – времената и нравите се менят, отношенията майка-дете устояват на предизвикателствата. Те са стари като света и винаги ще бъдат еднакви по своята същност, докато има майки, които раждат/отглеждат деца.

В книгата са поместени 31 рисунки на жени – обичани, самотни, щастливи, безутешни, но винаги майки.

Сред тях е онази, която е чувала думата „мама“ в стотици версии: заповедна, умоляваща, притежателна, сърдита, тийнейджърска. И другата, която пази детето до себе си, стиска го в ръцете си и не го изпуска от поглед.

Не е забравена майката, повела детето по своите стъпки, за да открие то собствения си път. Присъства и онази, която живее и работи в трудни условия, с детето на гърба си.

Майката, която страда по изгубеното си съкровище. Измислящата приказки. Изискващата. Отсъстващата майка, която помага на другите, за да дава пример на собственото си дете.

Елен Делфорж и Кантен Гребан открехват врати, през които надникваме в различни житейски съдби. Всяка жена, отглеждаща деца, вероятно ще се разпознае в някои от кратките текстове, в посланията и размислите на героините. „Мама“ е книга за тях, а и за майките, които не са носили мъничко човече под сърцето си, но се грижат за децата с цялата си обич и отдаденост.

Книгата е подходяща за бавно четене и размишляване, докато децата спят, укротени и успокоени. Заради големия си формат и твърдите корици е подходяща за подарък на стари и млади, бъдещи и настоящи майки. Едно е сигурно: попаднете ли в плен на „Мама“, ще искате да бъде Ваша!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.