Иги Пек, архитект

Всички родители, независимо от възгледите и методите си на възпитание, биха се съгласили за едно – децата са различни. Изглеждат, държат се, чувстват различно. Понякога за възрастните е трудно да приемат това, все пак светът функционира добре, когато е подреден и подчинен на определени правила. Всяко нещо си има мястото и времето, а предвидимостта и спокойствието са чест идеал. Може би едно от най-трудните предизвикателства пред родителството е да не забравя, че за децата тези понятия са без значение.

Какво би станало, ако първо опознаем детето в неговата стихийна и първична природа, а едва после опитаме да го впишем в представите и очакванията си? Интересна гледна точка и много храна за размисъл ни дава Андреа Бийти в книгите си с включени STEM елементи. „Иги Пек, архитект“ е първото заглавие от поредицата за необикновените второкласници на г-ца Лайла Гриър – “Любознайковците“. На първите три книги имаме удоволствието да се насладим благодарение на изд. „Мармот“.

Иги Пек не е „нормалното“ малко дете. На две години той построява кула от мръсните си пелени, а с годините расте и креативността му. Сътворява конструкции от плодове и палачинки, от моливи, глина и кал. Неусетно Иги Пек е вече втори клас и има нова учителка – мис Лайла Гриър. С нея идват и новите правила. Едно от тях натъжава истински Иги и изтрива за него целия смисъл на училището. Мис Лайла Гриър забранява строежите и конструкциите и не иска дори да чуе за архитектура. Разбира се, тя има своите основания и страхове. Като малко дете, учителката се загубва в един небостъргач и прекарва няколко дни с френска акробатична трупа. В резултат, тя е убедена, че архитектурата и строителството са опасни за младите умове. Забраната на г-ца Лайла Гриър цели само да предпази учениците, но смазва духа на Иги Пек, прекършва устрема и любознателността му.

Един ден г-ца Гриър повежда учениците си на излет сред природата. Веселото настроение обаче бързо помръква, когато тя и целият клас се озовават в капан на малък остров без да знаят как да се върнат. В крайна сметка, точно уменията на Иги Пек и шеметното му въображение намират изход от ситуацията.

„Иги Пек, архитект“ няма да направи от всяко дете архитект или неуморим проектант, колкото и примамлива да е тази надежда. Защото децата са различни от нас и това особено важен урок. Ние възрастните имаме личните си страхове и добри намерения, планове и мечти, свързани с децата. Разполагаме също така с нашите си обяснения, схващания, ценности и приоритети. За децата обаче единственият път към опознаването на света минава през искреното любопитство и експериментите с всичко, което ежедневието предлага.

Илюстрациите на Дейвид Робъртс карат книгата да оживее пред погледа на читателите си! Със сигурност ще обикнете Иги Пек с волнате му душа и необуздана, също като мислите му, коса. Персонажите пък са толкова различни един от друг, че всеки от тях представлява една малка вселена, която си струва да опознаете. Текстът е в превод на Мария Донева и, както сме свикнали да очакваме от нея, е поднесен в рими.

„Той е строител и мечтател, и вдъхновен изобретател,

и сто на сто като порасне ще стане славен архитект.

Той сам издигна катедрала от прясна плодова салата!

Познахте ли го? Да, това е приятелят ни Иги Пек!“

Разбира се, не винаги е ясно от самото начало какви ще станат децата, когато пораснат. Голямата им страст може да гори цял живот, а може да бъде заменена след шест месеца или година. Но няма особено значение. Защото бъдещите възрастни изследват интересите и възможностите си по единствения им познат начин – през шеметно впускане в нови и нови хрумвания.

Вземете книгата с предварителна поръчка от сайта на изд. „Мармот“!