Грузулак? Какво е това грузулак?

След срещата със симпатичния кариран слон Елмър в „Седмици на европейските разказвачи“ сега поемаме през гъстите горски дъбрави с едно малко смело мишле в търсене на невиждано чудовище с бивни огромни и чудовищни нокти – Грузулак!

По случай отминалия национален празник решихме всеки член от семейството да получи по една книга. Изборът за 4-годишната ми дъщеря беше „Грузулак” (изд. Жанет 45) на Джулия Доналдсън. Първият път я прочетохме още преди да се приберем у дома, а след това имаше своеобразно състезание кой ще я прочете най-изразително.

Историята започва като обикновена разходка в гората за малкото мишле. То е вкусна хапка и срещите му с Лиса, Бухльо и Змията без малко да се окажат смъртоносни. Мишлето обаче притежава смелост, въображение и красноречие, които раждат въображаем помощник – Грузулака.

Грузулак? Какво е това грузулак? Наистина ли не съществува? Горещо ви препоръчвам да прочетете сами и честно казано нямате нужда от дете като оправдание, за да го направите.

„Грузулак” е от онези универсални истории, които са едновременно простички и разбираеми за най-малките, но притежават също дълбочина и хумор, които допадат на възрастните. Историята се лее забавна, драматична, малко страшна, малко смешна.

Стиховете на Джулия Доналдсън са великолепно илюстрирани от Аксел Шефлър. Резултатът е сполучлив творчески тандем от типа Роалд Дал/Куентин Блейк, при който е невъзможно да помислиш за автора без да се сетиш и за илюстратора.

„Грузулак” е абсолютно възхитителна находка, която забавлява не само малките слушатели, но и цялото семейство. Книгата е многократно награждавана и радва читателите в 55 страни. Тя бе и сред номинираните заглавия в категория „Откриватели“ на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015. Издателство „Жанет 45” заслужават искрена благодарност за решението да издадат книгата на български. Свършили са чудесна работа с превода (Паулина Бенатова и Манол Пейков) и оформлението (Ростислав Димитров). Казано накратко, с думите на мишлето, „Това ми се нрави!”

А докато навън силният вятър се опитва да отвее доброто ни настроение, можете да се настаните уютно и да чуете аудиоверсията на „Грузулак” в прочита на Манол Пейков: https://www.youtube.com/watch?v=ZSRXXL8TFX0.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте

насърчаването на детското четене в България.