Големият бариерен риф – застрашено великолепие

Наскоро към подбраното семейство на изд. „Дакелче“ се присъедини и впечатляващата илюстрована екциклопедична книга „Големият бариерен риф“ с автор морският биолог д-р Хелън Скейлс. Ако илюстрациите ви се сторят познати, това е защото, както и в „Еверест“, те са дело на Лиск Фенг.

Всички сме чували за Големия бариерен риф и може би си спомняме удивителни факти за него. Той е най-голямата система от корали и острови, разположен в продължение на 2300 км покрай североизточното крайбрежие на Австралия. Представлява единствената структура от живи организми, видима с просто око от Луната.

Ако сте попадали на научнопопулярен филм за рифа, със сигурност сте останали впечатлени от ярките цветове, пъстротата и разнообразието на организмите. В някакъв момент дори сте се възхитили на перфектното им съжителство.

Подходът на д-р Скейлс е да представи рифа именно като център на сложна и крехка екосистема. Основната й задача, освен да запознае децата с интересни факти за Големия бариерен риф, е да привлече вниманието им към заплахите за постепенното му унищожение.

Книгата е разделена на 5 богато илюстрирани глави и кратък речник в края. Д-р Скейлс е подбрала информация за възникването на рифа, за това какво са коралите, как се хранят, растат и размножават, какви са основните видове.

Разнообразните обитатели на рифа също са представени с кратки интригуващи факти за впечатляващи представители на флората и фауната (често е трудно да се разпознае от коя група са).

Своето място в книгата намират и риби, морски бозайници, главоноги и влечуги, които живеят край и от рифа. Изобилието от акули, китове, делфини, крокодили, костенурки е главозамайващо.

Хората от австралийското крайбрежие и жителите на Торесовия проток също са свързани с рифа от векове, макар обикновено да не замисляме за тях. Аборигените живеят в близост до рифа от 40000 години, а островитяните в Торесовия проток – от 10000. За мен беше особено интересно да науча за вярванията и изкуството, създавано от тях.

Те са съжителствали с рифа и неговите обитатели хилядолетия без да оказват натиск върху екосистемата. Откакто обаче европейците го откриват през втората половина на 18. век, ситуацията бавно, но неумолимо се влошава. Книгата описва как натискът върху рифа нараства в последните десетилетия, а замърсяването и покачването на температурата на океаните оказват пагубно влияние.

Съвсем логично последната глава е опит за поглед в бъдещето на Големия бариерен риф и призив да поемем лична отговорност за спасението му.

„Действията, които предприемаме днес, ще начертаят бъдещето на Големия бариерен риф. Дали то ще е пълно с вълнуващи нови открития, поразителни нови видове и вековна митология? Или ще е оцветено в по-тъжни краски?“

„Големият бариерен риф“ не е от пълните с факти, подробни и изчерпателни енциклопедии. Нейната цел е да даде по-общ поглед към това природно наследство и да накара читателите да се запитат как да го опазят. Книгата е подходяща за деца над 7 години и е идеален помощник за учители и библиотекари.

Илюстрациите на Лиск Фенг са в характерния й семпъл и ъгловат стил. Палитрата й обаче тук е по-цветна и ярка отколкото в „Еверест“. Илюстраторката успява да предаде великолепието и пищността на рифа без да използва много детайли.

Преводач на „Големият бариерен риф“ е Александър Маринов, който е работил заедно с доц. д-р Борис П. Николов от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН. Шрифтообработката е на Владимир Владимиров.

„Големият бариерен риф“ е красиво издание (твърди корици, плътна хартия, отлична полиграфия), която заслужава място във всяка домашна библиотека. Освен храна за естественото детско любопитство и извор на визуална наслада от илюстрациите, тя е и отличен помощник на малките читатели за осъзнаване на нуждата да запазим природата от унищожение. Както пише д-р Хелън Скейлс на финала:

„Големият бариерен риф е величествено, особено място, но се нуждае от помощта на всички ни, за да запази прелестната си магия и за бъдещите поколения. Той не може да се излекува сам.“

Вземете книгата с код DK19 от

Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.