Годишните времена – музикална разходка

Творческият тандем Марко Зимса (автор) и Дорис Айзенбургер (илюстратор) отново са обединили усилия, за да ни представят достъпно и грабващо още едно от най-популярните класически произведения – „Годишните времена” (изд. „ЕМАС“) на италианския композитор Антонио Вивалди.

Този път наш водач от пролетта през лятото, есента, та чак до зимата е котето Минка, което живее в голям селски двор. Зимса ни приканва да изследваме света с очите и ушите на любопитното малко коте и да се разходим от първите дни на пролетта до последните дни на суровата зима.

Пролетта за Минка е опиянение от птичите песни, ромоленето на поточе, шумоленето на високи треви и страшна пролетна буря с оглушителни гръмотевици и светкавици. Лятото е потискаща жега, шумоленето на летен вятър, отново птичи песни, жужене на комари и внезапна лятна буря. Есента е времето на прибраната реколта и шумния селски празник след усилните летни месеци, а също и лаят на ловните кучета и препускането на ловните коне. Зимата пък е звънтящ студ, пеещи капчуци, каране на кънки, пукащ лед и свирепа зимна вихрушка.

Съмнявате се, че всички тези шумове и гласове на природата през четирите сезона могат да се  предадат чрез музика? Просто чуйте „Годишните времена” на Антонио Вивалди с обясненията на четеца от CD-то към книгата и ще бъдете напълно опровергани. А тези обяснения, както и във „Вълшебната флейта”, чудесно допълват музиката. Те са много полезни за разбирането й не само за децата, но и за любопитните възрастни, на които класическата музика не е достатъчно позната.

След като сте прочели историята в книгата и сте се насладили на илюстрациите на Дорис Айзенбургер, ви съветвам да се настаните удобно, да затворите очи и отново да изслушате произведението от начало до край. Сега вече разпознавате цигулковите сола, песента на кукувицата и гълъба, кучешкия лай и потропващия дъжд, нали? А така удоволствието от музиката е още по-голямо.

Не пропускайте и другите музикални книги от Марко Зимса: