Гледам те, виждам те!

Вярно е, че човек може да свикне с всичко – и с хубавото, и с лошото. С времето приема нещата за даденост и дори се разстройва и сърди, когато не се случат. Или вярва, че е редно да получава вниманието и грижата от околните просто така, защото винаги е било по този начин и е редно. Но истината е, че няма гаранции в отношенията и живота. А красивите цветове на обичта могат бързо да повехнат, ако не се полагат грижи за тях.

„Виждам те“ е първата книга на младото издателство „Ясна книга“. С нея Таня Петкова насочва вниманието на малките читатели върху начина, по който оценяваме близките си хора и привикваме към търпението и добрината им. Илюстрациите на Тео Георгиев пък допринасят за идеята на авторката със своите мекота и изразителност.

Мечото семейство Медунови живее спокойно и радостно и всеки е наясно какво ще се случи през деня. Мама Медунова е учителка, татко Медун е инженер, а малката Фурмина Медунова е добро и възпитано мече във втори клас, което обича книгите за Египет. Мама се грижи за къщата и вкусната храна, а татко носи нови четива и играе с детето си – та това е толкова естествено и нормално, как би могло да бъде другояче!

„Ето защо често закъснявал вечер, прибирал се уморен и невинаги успявал да поговори с Фурмина за изминалия учебен ден. Въпреки това й избирал с любов нови книжки с легенди и нежно разресвал дългата й коса.“

Една вечер обаче главата на семейството е извикан в съседен град, където имат нужда от знанията и помощта му. У дома остават да го чакат с трепет и приготвят празнична трапеза, с която да го посрещнат. Само че той не се прибира. Мама Медунова и Фурмина са разтревожени, а дребни ежедневни неща се променят, рутината се спъва.

„- Но къде е канелата?! Винаги пия мляко с канела сутрин!

– Съжалявам, Фурмина, обикновено татко ти купуваше канела. Вземаше я от едно специално място.“

Историята завършва с щастливото прибиране на таткото и събирането на семейството. Но кратките два дни без единия съотборник от мечешкия екип изглеждат като цяла вечност.

С вече успокоеното от завръщането на татко Медун дете могат да бъдат обсъдени няколко важни теми. На първо място, за незабелязването на усилията и старанията, които околните полагат за нас. Не от неблагодарност или лошотия, а просто защото с тях се свиква. Близките хора също имат нужда да бъдат разбрани и зачетени, с една дума – да бъдат видяни! Да бъдат оценявани малките жестове и прояви на привързаност или уютната тишина, в която притихваме до любим човек.

На второ място, заровена по-дълбоко в шумата, е темата за безпомощността, в която изпадаме, когато прекалено много се осланяме на някого. Обвиненията и недоволството, които напират, когато нещата не могат да продължат по старо му. Това е горчив хап за преглъщане, но книгата може да провокира изговарянето на важни мисли, асоциации и случки, на които не обръщаме внимание всеки ден.

Не на последно място е редно да се отбележи, че грижата на издателството се вижда също. Книгата е отпечатана в България, произведена от сертифицирана хартия, добита от устойчиво управлявани гори. Текстът е отпечатан с шрифт Adys, който е специално разработен за хората с дислексия, така че да улесни много деца и техните родители.

„Виждам те“ е избор, който заявява смелата и ясна визия на издателството. А вие можете да се срещнете с първите им герои – мечоците Медунови. За предпочитане – с чаша топло мляко с мед и канела и щипка любов!

Снимки в статията: сайт на изд. „Ясна книга“

 

Вземете книгите с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.