Фестивалът за кино и литература „CineLibri“ с любопитни събития за децата

Наближава осмото издание на „CineLibri“ – фестивалът, който открива пресечните точки между киното и литературата. Тази година програмата предвижда няколко събития за по-малките зрители с участието на български аниматори, илюстратори и преводачи. Екипът на „Детски книги“ също ще бъде на линия, за да предложи серия от допълнителни активности във фестивалните дни.

Ето кои са филмите за деца в официалната селекция на „CineLibri“ за 2022 година:

На 9. октомври от 16:00 ч. ще се отбием във Френския институт за премиерата на анимационния филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“. Той е създаден по мотиви от славната поредица на дуото Госини и Семпе. През 2022 г. бе номиниран за „Златна камера“ на кинофестивала в Кан и получи награда „Кристал“ на Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Филмът е подходящ за зрители над 5-годишна възраст и ще бъде излъчен с български дублаж.

Синелибри, Малкият Никола, анимация, фестивал

На 16. октомври от 17:00 ч. почитателите на карикатуриста Жан-Жак Семпе отново ще се насладят на дарбата му да изобразява сериозното и комичното. Събитието ще се състои в Сити Марк Арт Център и ще бъде съпроводено от прожекция на споменатия по-горе филм. Специален гост ще бъде талантливият аниматор Стефан Войводов.

Отново на 16. октомври, но от 18:00 ч. в кино „Одеон“, братята Пенко и Сотир Гелеви ще представят своя съвместен проект с мистериозното заглавие „Флорентинска нощ“. Анимационният филм е съставен от две паралелни истории за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Филмът следва мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Подходящ е за деца над 9-годишна възраст.

На 23. октомври от 18:30 ч. в Дома на киното ще отбележим 100-годишнината от рождението на Джуди Гарланд, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. Събитието предвижда прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз“ от режисьора Виктор Флеминг и представяне на новото българско издание „Чудният вълшебник от Оз“ в превод на Жечка Георгиева.

– – –

Билети за детската програма на „CineLibri“ можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.

В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книги ще се предлагат на промоционална цена.

– – –

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.