Нехудожествените текстове: За ползите от фактите

Един от дебатите, на които не може да се даде еднозначен отговор, е дебатът дали процентът художествени текстове в учебната програма не е прекалено голям. Четат ли децата достатъчно нехудожествени книги? Макар и нерядко пренебрегвани като лишени от специфични послания, нехудожествените четива (енциклопедии, атласи, биографии, справочници, списания, вестници) са изключително важни за развитието на всеки млад читател. Провокирани от статия на Мелиса Тейлър в блога й Imagination Soup, решихме да ви представим някои от техните предимства.

И така, нехудожествените заглавия:

1. Разширяват кръгозора. Научаването на нова информация позволява на децата да си изградят по-пълна и по-точна представа за света. Колкото по-добра основа имат, толкова по-лесно ще им бъде да свързват, сравняват и разсъждават.

2. Обогатяват речника. Боравенето с разнообразни данни от множество области спомага за усвояването на нови думи, а богатият речник улеснява разбирането на по-сложни текстове.

3. Подготвят за живота. С напредването както в училище, така и в живота, децата все по-често се сблъскват с нехудожествени текстове, чието осмисляне е важно, за да се продължи напред.

4. Водят до упражняването на стратегии за справяне с по-сложен текст. Четенето на нехудожествен текст си има особености. Детето има нужда да му ги обясните, както и да му подскажете стратегии за разбиране на написаното (например че не е необходимо да се чете линейно – последователно – и от кора до кора). Можете да му подскажете, че подзаглавията, разделите и бележките под линия улесняват разбирането и ориентирането в текста. Добра идея е да демонстрирате на детето как се използва азбучен показалец, как се четат карти, графики, таблици.

5. Представят информацията по подходящ за децата начин. Най-често с големи, красиви илюстрации или снимки, заобиколени от кратки фактологични текстове за по-лесно запомняне.

6. Подклаждат любопитството на децата. Като дава възможност на читателите да се задълбочат в любима тема, нехудожественият текст им позволява да станат „експерти” в нея.

7. Позволяват да дискутирате с детето факти и реални събития от ежедневието. Научни открития, исторически личности, географски забележителности, спортни постижения – всичко това може да се превърне в тема за обсъждане с малкия читател.

– – –

А кои са нехудожествените книги у нас, заслужаващи специално внимание? Вижте отзивите ни за някои от тях:

Не забравяйте да хвърлите един поглед и на „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които, макар и не стриктно нехудожествени, наистина си заслужават.

Превод и адаптация: Лора Филипова

Снимка на корицата: Freepik