Енциклопедия на музикалните инструменти

Като родител на деца, които свирят на музикални инструменти, винаги съм се учудвала от „сухия“ начин на преподаване на музиката. Инструментите имат такива и такива части, те служат за това и това, трябва да се свири поне по час и половина на ден, за да станеш добър – толкова. В много случаи децата разучават едни и същи произведения от десетилетия наред и рядко се насърчава творчество или свободен избор. А музиката позволява толкова много импровизации, креативен подход и забавление!

През последните години се радваме на богат избор от музикални книги, запознаващи децата с различни композитори, жанрове и емблематични произведения. А сега изд. „Enthusiast“ предлага свеж начин да надзърнем в устройството на различните инструменти и тяхната история с „Енциклопедия на музикалните инструменти“. Автор на книгата е чешката писателка и литературен редактор Щепанка Секанинова. Тя има издадени множество енциклопедични заглавия на различни теми (у нас е позната с „Как да си здрав като дракон“, „Енциклопедия на обикновените неща“, „Кучетата/Котките са страхотни, но…“).

Водачи на читателите из страниците на енциклопедията са щурчето Далибор и славеят Чарли. И двамата са много музикални, но са им нужни повече познания и истински инструменти, за да създадат оркестър. Заедно с тях децата ще разберат най-важното за различните инструменти, разделени на групи според вида си и начина на извличане на звука. Проследени са историята на създаването им, развитието през вековете, приложението им, както и бележити музиканти, свирили на тях.

Освен първи срещи с известни композитори, в енциклопедията са включени и съвременни изпълнители, например Ванеса Мей, Кийт Муун, Камерън Карпентър и др. Лично аз намирам това за превъзходно, тъй като показва как класическите инструменти могат да бъдат актуални и в наши дни, а от тях да струи позната музика. Децата имат възможност да се убедят, че музикантите далеч не са скучни особи от миналото, а интересни и модерни личности, които будят възхищение.

Информацията в „Енциклопедия на музикалните инструменти“ действително е впечатляваща по обем. Закачливите илюстрации на Якуб Ценкъл и хумористичните текстове обаче я правят лека за четене и възприемане. Разделянето на съдържанието в малки карета с ясни заглавия също улеснява читателите и им помага да запомнят неусетно интересните факти.

Макар книгата да се фокусира върху историята на музикалните инструменти, тя разширява познанията и за музикалните жанрове, развитието на различните стилове, особеностите на звука, видовете оркестри и какво ли още не.

Енциклопедията е номинирана в Бисерче вълшебно 2024 в категория „Нещотърсачи“ и е подходяща за четене и разглеждане както вкъщи, така и в класната стая или музикалната школа. Родителите и учителите пък могат да надградят ползите от нея, като придружат картинките с истински снимки, мелодии и аранжименти, видео материали. Резултатът е по-богата култура и разбиране, независимо дали децата свирят на музикални инструменти, или не.

Търсите книги за музиката? Погледнете и тези седем.