Едни арабски чехли и приключенията на господин Боровинка по вода и суша

„Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ (изд. Точица) на отлично познатия тандем Сотир и Пенко Гелеви е от книгите, които те оставят без думи. И то не само защото си останал загледан в превъзходните илюстрации на Пенко Гелев.

Неотдавна Сотир Гелев заслужено бе отличен с Национална награда „Христо Г. Данов“ 2021 в категория „Автор на издание за деца“.

Господин Боровинка е спокоен, уравновесен и добросърдечен човек, който прави нещата по свой начин и не се затормозява излишно с общоприетите правила.

Съседката му, госпожица Дива Ягода, е негова противоположност. Тя обича реда, правилата и рутината в живота. Арабските чехли с извити носове на господин Боровинка я дразнят и тя не пропуска да го укори, че ще се спъне в тях и ще падне.

Един ден господин Боровинка отива за риба и не се връща. Издирването му в и покрай реката е безрезултатно. Госпожица Дива Ягода постепенно започва да се грижи за дома и градината му, и дори за домашния паяк Хана, в очакване съседът й да се завърне.

Самият господин Боровинка се събужда в наколните жилища на непознат речен народ без да помни името си и каквото и да било от предишния си живот.

Следват поредица от приключения, изпитания и срещи с различни хора. Те в крайна сметка ще го отведат у дома, буквално и метафорично, защото както мъдро отбелязва единият от разбойниците Буря и Гръмотевица:

„Щом казваш, че Земята е кръгла, рано или късно ще се върнеш там, откъдето си тръгнал.“

Важно е и у дома някой да вярва, че ще се завърнеш, да те чака и да е готов да изслуша преживелиците ти на чаша чай от иглика. Дори и когато недолюбва цялата тази идея за пътешестване, промяна на гледната точка, запознаване с нови места и хора.

„Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ е успешно съчетание на всички необходими елементи, за да се получи хубава книга за деца. Тя е едновременно увлекателна, четивна, приключенска, многопластова, провокираща размисли, даваща теми за дискусии и отлично илюстрирана.

С описанието на ежедневието на господин Боровинка сред природата, Сотир Гелев създава романтична атмосфера на спокойствие и хармония. Всичко това вероятно щеше да навява скука и застой, ако не беше контраста с темперамента на главния герой. Макар да живее спокойно, уредено и доволно, острите носове на арабските чехли умело подсказват за любознателността и откривателския дух на господин Боровинка.

Поздравления за Сотир Гелев и за смелостта да използва в книгата редки и непознати за децата думи като овраг и комшулук.

Изданието е богато илюстрирано от Пенко Гелев в характерния му стил и дори само разглеждането на илюстрациите разкрива много за чувствата, мислите, преживяванията и характера на героите в историята. А прецизното изрисуване на всевъзможните буболечки, бръмбари, земноводни и растения придава усещането, че си естествоизпитател на свое собствено приключение из страниците.

„Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ е подходяща за деца над 8 години, но аз я препоръчвам на читатели от всякаква възраст, които са позабравили страстта си към приключения и нови впечатления и имат нужда да си я припомнят.

Книгата е благодатна за работа в читателски групи, клубове и класове, в които могат да бъдат обсъдени темите за приятелството, толерантността, любопитството към света, търсенето на собствената идентичност и дори разумното използване на природните ресурси.

Изданието е с голям формат, с твърди корици, качествена хартия и отличен печат, което допринася за пълното удоволствие от четенето и препрочитането (неизбежно!) на книгата.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.