Джулия Доналдсън: „Наличието на училищен библиотекар във всяко училище би могло да стане задължително.“

Авторката на „Грузулак” е изпратила писмо до шотландския министър-председател Никола Стърджън, с което предупреждава за опасностите от решението на областния съвет на шотландската област Аргайл и Бют да затвори всички училищни библиотеки, съобщава The Scotsman.

Според Доналдсън това „очевидно ще доведе до спад на грамотността” и призовава г-жа Стърджън да направи присъствието на библиотекар в училищата задължително. Петиция, искаща промяна на решението на областния съвет, вече е събрала над 2000 подписа, включително и от известни фигури в съвременната литература. Въпреки тези реакции, местната власт не се отказва от идеята за свиване на разходите, които включват съкращаване на всички училищни библиотекари от 30 юни 2016 г. В писмото си Доналдсън пише:

„Притеснена съм, че ситуацията в Аргайл и Бют може да се превърне в прецедент за останалите области в Шотландия и Ви приканвам да убедите съветниците да променят решението си. Ясно е, че Вие вземате решенията, а не аз, но ми хрумна идеята, че наличието на училищен библиотекар във всяко училище би могло да стане задължително.”

И добавя:

„Когато толкова много обществени библиотеки се закриват или се ръководят от доброволци, със сигурност е жизненоважно децата да имат достъп до книги и професионален съвет. Аргументът за намаляване на разходите е много късоглед, тъй като е широко известно, че неграмотността води до увеличена безработица и престъпност, което пък натоварва други бюджети.”

Ролята на училищните библиотеки безспорно е много важна и ви припомняме мнението на НКВ принцеса Лаурентин ван Оранйе по темата.