Детски книги, филмирани през 2022 г.

Книгите носят удоволствие не само когато сме ги уловили в ръце, погълнати от историята, която разказват. Те вдъхновяват и седмото изкуство – киното. Непрестанно се случва любими герои да оживяват на големия екран, излезли от въображението на режисьори и сценаристи. Често констатираме, че ние самите сме си представяли персонажите различно или сме недоволни, че някои моменти са променени, пропуснати. Но винаги се вълнуваме!

Ето кои филми, базирани на популярни детски романи, очакваме през 2022 г.:

Училището за добро и зло“ от Соман Чейнани: Първата част от трилогията ни въвежда в свят, в който от няколко века се отвличат деца. С времето хората забелязват, че най-често нарочвани са двойка момчета или момичета, които са своя пълна противоположност – едно добро дете, умно и възпитано, и едно отблъскващо и особено. Един ден отвлечени са Софи и нейната приятелка Агата. Те научават, че всички похитени деца се изпращат в Училището за добро и зло, където се обучават да бъдат злодеи или герои. В Училището Софи и Агата се изправят пред себе си и пред това, което смятат за правилно и погрешно.

Във филмовата адаптация на романа се очаква да видим и Чарлийз Терон.

„Матилда“ от Роалд Дал: Матилда е момиче, надарено с остър ум и будно въображение. Но докато тя обича книгите, семейството й ги смята за напълно излишни. И това е само една от пробойните в отношенията между Матилда и нейните родители. Времето обаче минава, момичето пораства и тръгва на училище. Там, за нейно огромно щастие, се среща с чудесната госпожица Хъни…а също и с госпожица Трънчбъл – този път за огромно нещастие.

Очаква се филмът да е адаптация на световноизвестния мюзикъл „Матилда“ и да излезе през декември. А по всичко личи, че страхотната Ема Томпсън ще се превъплъти в страховитата г-ца Трънчбъл.

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари: Едва ли има нужда да се представя „Питър Пан“, чудното момче, което никога не пораства и живее в Небивалата земя. Филмът ще носи заглавието „Питър Пан и Уенди“, а Джъд Лоу е избраният да изиграе всяващия ужас, но и будещия смях Капитан Хук.

“Пинокио“ от Карло Колоди: През тази година предстоят цели две екранизации на историята за дървената кукла, която изминава дългия си и труден път към човечността. Заслужава си да се каже по нещо за всеки от тях, защото се очертава да бъдат твърде различни.

Първият филм за Пинокио, предвиден за септември, е поредната игрална адаптация на Дисни. Можем да очакваме зрелищни сцени, чудесен актьорски състав и придържане към приказката, както я разказва едноименният анимационен филм от 1940. Чаровният Том Ханкс ще влезе в ролята на майстор Джепето, а Джоусеф Гордън-Левит ще озвучава симпатичния щурец Джимини.

Вторият „Пинокио“ за 2022 ще се появи през декември и ще излезе от „кухнята“ на Гийермо дел Торо. Анимационен, но пречупен през причудливата призма на режисьора. Предвид характерния мрачен стил на дел Торо, филмът може да се окаже изненадващ.

“Лошите момчета“ от Аарон Блейби: Представяме ви бандата на лошите момчета – г-н Вълк, г-н Змия, г-н Акула, г-н Пираня. Те са лоши криминални типове, които решават да се подобрят. За нещастие имат много да учат за това как се става герой! Усилията им да докажат, че могат да бъдат различни, водят до редица комични ситуации.

Филмът вече е факт и можете да се забавлявате на воля.

Колкото и чудесно да е киното, нека не забравяме, че книгите са често много по-впечатляващи и въздействащи от екранните си събратя. Затова побързайте и прочетете изброените заглавия, ако вече не сте го направили, и споделете какво мислите на свой ред!

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте

насърчаването на детското четене в България.