Да се запознаем: Как порастват малките делфини

Във възрастта, в която децата учат най-бързо и лесно, знанията им по интересни за тях теми често се оказват по-сериозни от тези на родителите им. Как обаче да отключим този голям интерес за знания? Да изберем поредната енциклопедия?

Ако сте се изморили от справочници и издания с почти сходни теми и информация, но все пак искате детето Ви да трупа знания, не пропускайте поредицата „Да се запознаем!“ на изд. „Фют“. Посветени на различни представители на фауната, книгите проследяват историята на своя обект още от раждането, като предлагат интересен текст, комбиниран с въпроси за осмисляне на информацията и допълнителни материали, които превръщат читателите в абсолютни експерти от първия прочит.

„Как порастват малките делфини“ разказва за живота на малкото делфинче – какво се случва, когато се ражда; как живее сред своето стадо; какви опасности го застрашават в първите години от живота му. Историята е „накъсана“ от въпроси, оцветени в червено, които проверяват дали детето е проследило историята и дали се сеща как ще продължи историята за морските бозайници.

Освен интересния текст, в полетата, отстрани на основната картина, са представени допълнителни любопитни материали за морските обитатели: кой обитава подводните скали; какви други видове акули/китове се срещат; какви скатови риби съществуват. Тези допълнения поясняват още по-точно прочетеното и дават поле за допълнителни изследвания от страна на детето.

Освен делфините, в книжката са разгледани и други морски обитатели като калмарите, сепиите, баленовите китове, мантата. Достъпно поднесената информация превръща четенето в удоволствие както за малките читатели/слушатели, така и за възрастните, които са пропуснали да намерят отговори за живота в моретата и океаните.

Книгата прочетохме в проект „Експериментът“ с 4-годишния Даниел. Макар на места да се налагаше адаптация на текста от страна на четящия родител, книгата му се стори много интересна и се връщаше към нея още и още. Оказа се, че „Как порастват малките делфини“ е полезно заглавие и за нас с баща му, тъй като не знаехме учудващо много неща за морските бозайници. Например, че те трябва да излизат на повърхността непрестанно и да дишат въздух, за да не се удавят. Или че обичат да похапват сепии.

Любопитните данни за делфините, събрани от Фридерун Райхенщетер под формата на разказ за живота на на един от тях, отключват интереса на децата от 4-5 години нагоре към опознаване на флората и фауната. Енциклопедичната информация, поднесена по интригуващ начин, гарантира не само задържане на вниманието и искрен интерес у децата, но и желание за събиране на допълнителни материали през други канали (енциклопедии, научнопопулярни програми).

Ако уроците в училище приличаха на поредицата „Да се запознаем!“, нямаше изобщо да се налага да говорим дали са скучни и разбираеми. А разбирането им, от друга страна, минава през събуждането на желанието за знания от ранна възраст.

Илюстрациите в книгата са на Ханс-Гюнтер Дьоринг, а преводът от немски език е на Ирена Патулова. Не пропускайте и другите книги от поредицата, посветени на катерици, таралежи, сови, синигери, пчели и куп други интересни обитатели на планетата ни.

Автор: Вал Стоева