Да размахаме „Мечът на викингския крал“

Тери Диъри е добре познато име сред децата, защото е трудно да устоиш на поредица със заглавие „Страховитото в историята“, която, освен страховита, е и много увлекателна и забавна.

Почитателите в България на неуморния и продуктивен британец вече имат още един повод за радост – започват да излизат неговите книги от поредиците „Викингски истории“, „Древногръцки истории“ и „Рицарски истории“.

„Мечът на викингския крал“ (изд. Сиела) е бойното начало на „Викингски истории“. Сюжетът е изграден около битката при Етандун, когато в решителен сблъсък влизат средновековните армии на английския крал Алфред и викингския му „колега“ Гутрум.

Годината е 878 сл.Хр., а източна Англия вече е завладяна от викингите. Безпощадните воини на Гутрум настъпват на запад към Уесекс, където в малко село в бедняшка колиба живее Етелберт.

Етелберт е безцеремонно откровено, но смелo и съобразително момче, от чиято гледна точка ще проследим събитията.

След комична среща с опърпан английски воин и един изгорен хляб, то става оръженосец на английския крал Алфред и се оказва забъркано в предстоящата битка между двамата крале. Острият му ум и леко безразсъдни идеи го отвеждат в лагера на викингите под прикритие, където се запознава с поведението, боговете и песните на врага.

Тери Диъри е умел разказвач, който с лекота привлича и поддържа интереса на децата. Резултатът е, че малките читатели с нетърпение искат да узнаят как завършва битката при Етандун и вълшебен ли е наистина мечът на скандинавския бог Фрейр.

По думите на самия писател, в основата на разказа за патилата на младия Етелберт са залегнали две добре познати истории за изгорени от крал Алфред хлябове в една селска колиба и промъкването му в лагера на врага, предрешен като скалд. Няма доказателства, че те са достоверни, но пък Диъри е представил своя увлекателна версия на тогавашните събития през очите на младия Етелберт. Така читателите лесно си представят какъв е бил животът в далечния XI в.

 

Книгата е подходяща за деца между 7 и 11 години, които не са много уверени в читателските си умения или бързо се отегчават от дълги текстове със сложен сюжет и множество герои.

Забавните черно-бели илюстрации на Хелън Флук и дозата хумор на автора подпомагат по-неуверените от тях, които изпитват затруднения да се справят с текста. Преводът е на Анна Орешкова.

Ако искате да пробвате късмета си и да спечелите книга+учебна програма, подарък от изд. „Сиела“, включете се в нашия викингски тест до 26.09.2021 г.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.