Белгиецът Барт Муярт е носителят на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2019

Белгийският писател Барт Муярт е носителят на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2019 г., обявиха от Шведския съвет по изкуствата на 2 април – Международния ден на детската книга. По традиция обявяването на лауреата бе предавано на живо на Панаира на детската книга в Болоня.

Муярт е роден в Брюж през 1964 г. като най-малкият от седем братя. Дебютира в литературата на 19 години с романа си Duet met valse noten. Творчеството му включва над 50 произведения – от картинни книги до YA романи и поезия. Книгите му са преведени в над 20 държави. Барт Муярт пише телевизионни и театрални сценарии, превежда и преподава творческо писане.

„Когато бях 9-годишен, прочетох книгите на Астрид Линдгрен. Светът на Астрид Линдгрен беше като моето семейство, а истинският свят беше като нейния. По-късно разбрах, че в него става въпрос за включване. Това бе успокоително, понеже като най-малък бях самотник в своето голямо семейство и това повлия на работата ми. Искам да разширя границите на детската литература.“, с тези думи Барт Муярт посреща новината за удостояването си с наградата. 

Изборът си журито на наградата аргументира с думите:

„Плътният и мелодичен изказ на Барт Муярт трепти от потиснати емоции и неизказани желания. Той описва взаимоотношения в кризисен момент с кинематографска непосредственост дори когато сложния му наратив подсказва нови пътища напред. Блестящото творчество на Барт Муярт подчертава факта, че книгите за деца и младежи имат безспорно място в световната литература.“

Наградата ще бъде връчена на лауреата в Стокхолмската концертна зала на 27 май 2019 г. от НКВ принцеса Виктория.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро).

Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън, Мег Рософ, Волф Ерлбрух. Последният носител на наградата е американската писателка Джаклин Уудсън. Тази година за наградата бяха номинирани 246 кандидати от 64 страни, сред тях и българите Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов и Мая Дългъчева. Номинираща организация от българска страна е фондация „Детски книги“.