„Аз се уча да чета“ с Елеонора и Пепи

Поредицата „Аз се уча да чета“ на изд. Клевър бук е предназначена за „прохождащи“ сред буквите читатели от 4 до 7-годишна възраст. Главни герои в пъстрите книжки „Елеонора не си дава нещата“ и „Ужасни, непоносими, кошмарни маниери!“ са мишка и маймунче, които се държат точно като повечето малки деца. Описаните историйки са близки до тях, а кратките изречения, едрият шрифт и забавните илюстрации правят четенето по-лесно за все още неуверените читатели.

В „Елеонора не си дава нещата“ авторката Джули Гасман и илюстраторката Джесика Михаил ни запознават със симпатичната мишка Елеонора, която показва симптоми на едно обичайно за всички 2-годишни деца състояние. Синдромът „Мое си е!“ е отлично познат на всички родители, а борбата с него може да е много изтощителна.

В „Ужасни, непоносими, кошмарни маниери!“ (текст Бет Бакман, илюстрации Ричард Уотсън) маймунчето Пепи се държи изключително невъзпитано – оригва се, пръцка, говори с пълна уста, бърка си в носа. Родителите му са притеснени от ужасните му маниери, докато не им хрумва отлична идея как да покажат на Пепи, че такова поведение е дразнещо и неприемливо.

Освен много подходящи за първи стъпки в самостоятелното четене, книжките от поредицата „Аз се уча да чета“ засягат теми, познати от ежедневието на децата и ги използват, за да им покажат с усмивка и без назидание как трябва да се държат в определени ситуации. Карат ги да се поставят на мястото на отсрещната страна и да погледнат на поведението си през очите на околните. И всичко това в компанията на шарените и весели илюстрации.

Автор: Лора Филипова