Ана Ана. Излет до морето

„Ана Ана“, поредицата от комикси за най-малките, дава отлична възможност на нетърпеливите мъници от 3 до 7 години да се разпознаят в някои от ситуациите, характерни за детството или пък да изживеят нови приключения. Ана Ана е типичен представител на зодия „Дете“, а нейни верни спътници в радост и страхове, в игри и болест, са любимите й плюшки.

Създатели на поредицата са Алекси Дормал и Доминик Рок, а на български език заглавията излизат с логото на изд. „Пурко“. Не е изненада, че русата героиня има много почитатели по света – можете да я откриете дори в Музея на комиксите в Брюксел, Белгия.

На български език четем:

Към изброените заглавия се прибавя и „Излет до морето“ – приятна лятна история, която примамва децата към плажа и им дава идеи за летните забавления с приятелчета.

„Днес е голям ден. За първи път Ана Ана води плюшките на излет до… морето!“

Малките деца, които за първи път отиват на море, веднага ще усетят вълнението, притеснението и учудването на Пингпонг, Зиг-заг, Космато топче, Лиско и Гризу. Пясъкът пари. Краката потъват в него. Водата е студена. Вълните – високи. Единствено Китчо е доволен – та той е в свои води!

Докато другите си почиват на плажа, той се впуска в осъществяването на голямата си мечта – да срещне кит. Китове обаче няма на плиткото, затова плюшката се отправя към голямата синева. Когато решава, че Ана Ана му липсва, животинчето разбира, че се е загубило. 

На помощ му се притичва пингвинчето Пингпонг. (За възрастните: ако сте чели „Чамкория“ на Милен Русков, добре знаете колко велико животно е пингвинът.) Китчо е дълбоко разочарован, че не е видял кит, но приятелите му, в типичния за тях стил, му показват очевидната истина. Книгата завършва оптимистично и щастливо, с планове за утрешния ден, каквито децата обикновено кроят.

„Ана Ана. Излет до морето“ представя първата среща на плюшките с плажа и вълните. Точно както правят малките деца, за които е предназначена книгата, героите се забавляват, но и не подозират какви опасности могат да ги сполетят. Без да назидават и поучават, Дормал и Рок помагат на слушателите от 3 до 7 г. да опознаят морето и имат едно наум, че преживяването може да е забавно и вълнуващо, но и безбрежно. Оптимистичният и весел тон зарежда с нетърпение както мъниците, така и възрастните, които бленуват за лятната почивка.

Особено полезен ефект от поредицата „Ана Ана“ е самочувствието, което вдъхва на децата. Героинята и плюшките й представят наглед простички ситуации, но за мъниците всичко непознато може да е плашещо, а несбъдването на някоя мечта – съкрушително. Любезното и приятелско отношение, простичките, но ефективни решения, са онова, от което децата истински се нуждаят, а Ана Ана им го предлага.