50 любопитни факта за Дж.К. Роулинг

Canadian broadcasting Corporation са събрали на сайта си 50 факта за Дж.К. Роулинг, а някои от тях изненадаха и нас. Вижте какво НЕ знаете за създателката на Хари Потър:

 1. Ръкописът на първата книга за Хари Потър е бил отхвърлен от 12 издателства преди Блумсбъри да го приемат.
 2. Първият й издател предложил да не използва истинското си име – Джоан Роулинг – за книгите си, защото смятал, че момчетата няма да искат да четат книга за момче-магьосник, написана от жена.
 3. „К“-то в инициалите Дж. К. е първото име на баба й – Катлийн. Роулинг нямала свое второ име. Семейството и приятелите й я наричат Джо.
 4. През 1993-та прекарва Коледа в Единбург със сестра си и дъщеря си Джесика. Остава няколко месеца и получава социални помощи, докато завърши „Хари Потър и философският камък“.
 5. Дж.К. Роулинг завършва първата чернова на „Хари Потър и философският камък“ през 1996 на стара пишеща машина.
 6. Самата Роулинг е запалена читателка от малка и признава, че е създала образа на Хърмаяни въз основа на 11-годишния си образ.
 7. Пишела книги за забавление на семейството си. Първата, озаглавена Rabbit („Зайчето“), завършила на 6-годишна възраст.
 8. Голям фен е на играта Minecraft, която играе заедно със сина си Дейвид.
 9. Минава през период на клинична депресия в края на 20-те си години след провален брак и труден живот като безработна самотна майка. Този неин опит по-късно вдъхновява описанията на дименторите, които се появяват в третата книга за момчето-магьосник – „Хари Потър и затворникът от Азкабан“.
 10. Авансът й за първата книга за Хари Потър е бил 1500 британски лири.
 11. Нетното й състояние се оценява на около 1 млрд. долара. През 2004 г. списание Forbes я обявява за първия милионер в долари, спечелени основно от писане на книги.
 12. Родителите й се срещнали във влак, пътуващ от гара King’s Cross. King’s Cross е позната на феновете на Хари Потър като порталът към магическия свят – там се намира перон 9 ¾.
 13. „В писането съм доста дисциплинирана, като се опитвам да пиша цял работен ден, но не си поставям за цел определен брой думи.“, казва Роулинг за начина си на писане.
 14. Първият тираж на „Хари Потър и философският камък“ е едва 1000 екземпляра.
 15. 7-те книги за момчето-магьосник са продадени в почти 500 милиона екземпляра в целия свят.
 16. През 2001 писателката създава 2 съпътстващи поредицата книги – „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Куидичът през вековете“.
 17. Роулинг има склонност към благотворителност и чувство за хумор. През 2009 г. дарява приходите (до момента оценени приблизително на 17 млн. долара) от двете съпътстващи книги на организацията Comic Reliеf.
 18. През 2008 г. получава почетна степен от Харвардския университет, където изнася вълнуваща реч.
 19. Само един персонаж от Хари Потър е наречен на реално съществуващ човек – Натали Макдоналд – канадско момиче, което й писало малко преди да почине от рак.
 20. „Аз съм доволна и ужасена да бъда тук“, казва Роулинг по време на публично четене пред 20 000 души в Skydome в Торонто през 2009.
 21. Първата й книга за възрастни, „Вакантен пост“, е публикувана през 2012 г.
 22. „Вакантен пост“ е пресъздадена в телевизионен мини сериал, излъчен в началото на 2015 по BBC One и HBO.
 23. Роулинг има над 5 млн. последователи в Twitter. Тя редовно общува с феновете си и дори влиза в дискусии относно коментари или поведение, които не одобрява.
 24. Роулинг защитава тенис звездата Серена Уилямс в Twitter след сексистки коментар за физиката на състезателката. Тя порицала и Рупърт Мърдок за ислямофобските му забележки. Новата ѝ мишена е американският президент Доналд Тръмп, който търпи сериозни критики от страна на писателката.
 25. Разбираш, че си се превърнал в икона, когато се появиш в The Simpsons. Анимационна версия на Роулинг е включена в дългогодишния комедиен анимационен сериал през 2003 г. в епизод, в който семейството посещава Обединеното кралство.
 26. Роулинг основава международната организация Lumos, чиято мисия е „да помага на 8-те милиона деца по света, живеещи в институции, да си върнат правото на живот в семейство, и да сложи край на институционализирането на деца“.
 27. През 2015 г. Роулинг получава наградата на Британския Червен кръст за благотворителната си дейност и защитата на хуманитарни каузи. Наградата се връчва на изтъкнати филантропи и хуманитаристи, чиято работа променя живота на хората в световен мащаб.
 28. През юни 2015 г. Lumos печели цялостната награда за Благотворителна организация на годината (Charity of the Year award) на UK Charity Awards.
 29. През 2010 г., когато Роулинг става на 45 – възрастта, на която майка й починала от множествена склероза, – писателката дарява 10 млн. долара на Университета на Единбург, за да основе клиника на името на майка й. Клиниката Anne Rowling Regenerative Neurology е открита през 2013 г.
 30. Роулинг базира куидича на любимия си спорт – баскетбола.
 31. Благодарение на популярността на книгите, куидичът се е превърнал в действителен спорт с отбори в много университети и световно първенство.
 32. На 8 май 2012 г. Роулинг е удостоена с Freedom of the City of London – една от най-старите церемонии в света. Смята се, че първата от тях е била обявена през далечната 1237 г.
 33. През 1982 г. се явява на приемните изпити в Оксфорд, но не е приета. Отива да учи английски език в университета в Екзитър, който има репутация на „трескаво богаташки“ по думите на Роулинг.
 34. В началото на кариерата си работи като изследовател на франкофонска Африка за Amnesty International в Лондон.
 35. Дж.К. Роулинг е преподавала английски в Португалия.
 36. Писателката взема сериозно участие във филмовите адаптации на поредицата за Хари Потър, които заемат второ място по приходи във филмовата история. Тя е консултант по сценариите, а по-късно се включва като продуцент.
 37. А когато стане дума за франчайза… The Wizarding World of Harry Potter включва 2 тематични парка в Universal Studios в Орландо. Първият, Harry Potter and the Forbidden Journey (Хари Потър и забраненото пътешествие) отваря на 18 юни 2010 г., а Diagon Alley (Диагон-али) – на 8 юли 2014 г.
 38. През 2003 г. британските комици Френч и Сондърс създават скеч по втория филм, озаглавен „Хари Потър и нощното гърне на Азербайджан“ (Harry Potter and the Secret Chamber Pot of Azerbaijan) за Comic Relief.
 39. В Palace Theatre в Лондон вече се играе пиесата на Джак Торн, Harry Potter and the Cursed Child, по оригиналната нова история на Роулинг.
 40. Роулинг е автор на крими поредица под псевдонима Робърт Галбрейт.
 41. Тя съди хората, разкрили самоличността й като автор на криминални истории и печели делото. Дарява присъденото й обезщетение за благотворителност.
 42. Пише под псевдоним, защото „мечтаех да се върна в началото на писателската си кариера в нов жанр, да работя без слухове и очаквания и да получа напълно непредубедена обратна връзка.“
 43. „В служба на злото“ е третата книга от поредицата за частния детектив Корморан Страйк и неговата асистентка Робин Елакот. Заглавията на първите две са „Зовът на кукувицата“ и „Копринената буба“.
 44. Роулинг и вторият й съпруг д-р Нийл Мъри живеят с децата си в Единбург. Женят се на 26 декември 2001 г.
 45. Роби Колтрейн, актьорът, който играе Хагрид, казва, че Роулинг е използвала за първообраз на героя му член от мотористката банда Hells Angels (Ангелите на ада), когото е срещнала.
 46. Хари Потър е вдъхновил над 700 000 фенфикшън произведения, а броят им нараства с поне 1000 на седмица.
 47. През 2007 г. Роулинг е подгласничка в класацията „Човек на годината“ на списание Time (първото място е за Владимир Путин).
 48. Роулинг има 3 деца. Голямата й дъщеря (от първия брак) се казва Джесика Арантес, синът й е Дейвид Мъри, а най-малката й дъщеря (родена през 2005 г.) – Макензи Мъри.
 49. Имената на домовете в Хогуортс първоначално били написани върху плик за повръщане.
 50. Домът в Хогуортс, който Роулинг би избрала, е Грифиндор, защото „ценя смелостта над почти всичко друго.“