5 неща за ГДВ, които не знаете

Историята за сирачето Софи и Големия Дружелюбен Великан, който се храни с пъпкавици и умее да улавя и смесва сънища, е сред най-любимите на почитателите на големия разказвач Роалд Дал. През 2016 г. ще отбележим 100 години от рождението на писателя, а режисьорът Стивън Спилбърг е готов с нова филмова адаптация на романа „ГДВ“, чиято премиера по кината е планирана за юли 2016 година. Докато чакаме появата на филма, нека научим 5 интересни факта за ГДВ, останали неизвестни на широката публика, за които разказват в блога на официалния сайт на Роалд Дал, www.roalddahl.com.

1. В началото „ГДВ” е просто драскулка в упражнителна тетрадка
През целия си живот Роалд Дал си водил т. нар. от него „тетрадки за идеи”. Те представлявали стари училищни тетрадки, в които записвал всяко свое хрумване за някаква история. Така се ражда и „ГДВ” – като бележка с молив в една от тетрадките на Роалд, прегледана след години и публикувана когато той е на 66. В момента „Тетрадките за идеи” се съхраняват в Музея на Роалд Дал.

2. ГДВ се появява за първи път в „Дани –шампион на света”
Персонажът на ГДВ се появява за пръв път в издадената през 1975 г. „Дани – шампион на света”. Там той е герой в историята за лека нощ, която бащата на Дани му разказва в продължение на най-малко 50 нощи и много от чертите му са същите – от способността му да смесва сънища до невероятния му слух.

3. Софи в началото се казвала Джоди
В ранни чернови на историята детето отвлечено от ГДВ от спалнята на сиропиталище не е Софи, а малко момче на име Джоди. Джоди скоро се превръща в Софи, наречена на първата внучка на Дал, изобретателното и смело момиченце, което помага на ГДВ да надхитри всички онези отвратителни великани.

4. ГДВ говори свой собствен език, който дори си има име
„Думите…“, казва ГДВ на Софи „цял живот са ми били спазмогъделен проблем.“ Характерният му говор, с разбъркан словоред и новоизмислени изрази, кара Роалд да съставя дълги списъци с думи, които ГДВ изговаря. Те стават основа на „плямпаниците“, или езика на ГДВ. Тези списъци също се съхраняват в архива на Музея на Роалд Дал.

5. ГДВ е любимец и на самия Роалд Дал, който дори се преструва на Голям Дружелюбен Великан
Веднъж Роалд споделя, че от всичките му истории „ГДВ” е особено близка на сърцето му. Очевидно запазва това свое предпочитание цял живот. Дори преди бащата на Дани да ни запознае с ГДВ, самият автор разказва историята за великана сънищодухач на собствените си деца, а по-късно, и на внуците. Дал дори имал навика да се качва по стълба до прозорците на спалните им и да се преструва, че духва хубави сънища през тях. Също като ГДВ.

 Превод: Лора Филипова