5 книги за буквите + 1 азбучен роман

Любовта към писаното слово се ражда и избуява в семейството. Тази любов се насажда не с кухи фрази и задължителни мероприятия, а с личен пример и уютен семеен ритуал, с който да създадем на децата чувството, че буквите и четенето са специални.

Семейният ритуал може да бъде най-различен според вашите предпочитания и възможности.

Например, всяка година на 24 май детето да получава детска книга, свързана с буквите. (Не е нужно да купувате книгата, можете да я заемете от библиотека.) Ако пък му дадете и възможност за избор, то ще се почувства още по-ангажирано със специалния повод.

Ето няколко предложения от екипа ни за книги, свързани с азбуката:

„Небивалици с буквите от А до Я“ (изд. „ФЮТ“)

Замисълът на Цвета Брестничка е да разкаже приказки с всички 30 букви от азбуката. Хрумването й да представи богатството на българския език чрез използването на думи, които не употребяваме често в ежедневието си е отлично.

Изумително е колко думи с една и съща буква е намерила писателката и как ги е свързала в забавни истории. Децата ще се забавляват искрено със смешните случки, ще научат какво означават тюрлю-гювеч, юрта, пардесю, юрдечка. Възрастните ще се впечатлят от препратките към редица български населени места, планини, реки и езера.

Жизнерадостта на заглавието се допълва и от свежите илюстрации на Албена Каменова. Преди всяка небивалица има и кратко стихче и илюстрация, които подпомагат детето в научаването на съответната буква.

„Безбука“ (самопубликуващ се автор)

С дебютната си книга младият тандем Симона Янакиева (автор) и Боян Йорданов-Босилек (илюстратор) решава да подпомогне развитието на езика при децата от 5 години нагоре. Двамата са създали отлично помагало с красиви илюстрации и приятни игри в мерена реч, което стимулира и въображението, и уменията на децата да боравят със звуковете и буквите.

В книгата са събрани 30 игрословици, чрез които читателите да открият какво се случва при изпадането на букви от думите. Игрословиците се отличават с вътрешен ритъм, поради сходното звучене на първоначалната дума и нейния „заместник”. Модерните и закачливи илюстрации предлагат визуално обяснение на случващото се при отпадането на буква и изменението на целия смисъл на думата.

Всичко това превръща четенето в игра и позволява “Безбука” да бъде предложена и на по-малките слушатели от 5 години нагоре.

„Азбучна математика“ (изд. „Софтпрес“)

В своите забавни, игриви и отлично написани стихове поетесата Ангелина Жекова обединява в едно забавленията с букви и цифри. Всяко от стихотворенията в книгата е посветено на буква от българската азбука, а на финала към децата е отправено предизвикателство да извършат пресмятане с числа до двайсет.

Писателката умело ангажира вниманието на децата с изобилие от обикновено несъчетаеми думи (мечка, мост, макак, моряк, или носорог нинджа и небостъргач, или щанга, щепсел, щъркел) като ги включва в необичайни и често комични ситуации.

Книгата е богато илюстрирана от Стела Стаменкова – Дин, която представя думите от стихчетата в закачливи пъстри рисунки.

Книгата е подходяща за деца от първи клас, които хем могат да обогатяват речника си с думи със съответните букви, хем могат да събират и изваждат числа.

Следващите 2 книги в списъка ни са с изчерпан тираж, но винаги можете да ги потърсите и заемете от най-удобната за вас библиотека.

„Букви с меки лапки, капели и чорапки“ (изд. „Рибка“)

Нели Маргаритова е събрала 30 стихотворения за всяка буква от българската азбука. Точно както обещава и заглавието, герои в римите са различни животни и растения (крокодилът Константин, маркиз Магданоз), предмети (гребенът Е) и вълшебни или измислени същества (русалката Роси, доктор Йод) обрисувани от писателката с топлота и щипка хумор.

Книгата е подходяща за четене от възрастни на деца над 5 години, като вероятно ще ви се наложи да обяснявате непознатите думи. Стихотворенията могат да бъдат четени и самостоятелно от деца, които вече се чувстват уверени читатели.

Закачливите илюстрации на всяка буква са на Мила Лозанова. Освен че допълват римите на Нели Маргаритова, те са и чудесен начин децата да видят как изглеждат буквите. На всеки разтвор е изписан и ръкописният вариант на буквата.

„Азбучни гатанки“ (изд. „Софтпрес“)

Известният български писател и преводач Любомир Николов е създал безценен помощник за бъдещи първолаци и на техните родители.

Авторът представя буквите с по-различни примери от добре познатите от букварите “А – агне, Б – барабан” и т.н. За всяка буква е представено изписването на главния и малък буквен знак, а самата буква е изобразена като весел книжен герой чрез илюстрациите на Стелияна Донева.

Под стихчето има и редове от тетрадка, в които детето да упражни изписването на съответната буква. За целта в книгата са включени предложения за изграждане на буквен модел на думата – отговор, както и забавна задачка за развитие на фината моторика от типа “свържи точките и оцвети”, “намери верния път” и други.

Оформлението на “Азбучни гатанки” е чудесно – илюстрациите на Стелияна Донева са пъстри и жизнерадостни, шрифтът е достатъчно едър, за да подпомага по-неуверените читатели в усвояване на умението за четене.

Завършваме този списък с един азбучен роман за разкош.

„Аврам, Богдан, вода газят. АзБучен роман“ (изд. „Кибеа“)

Главна героиня и разказвач в романа на сръбската писателка Владислава Войнович е остроумната, любопитна и упорита бъдеща първокласничка Мелания. Тя живее при баба си, докато майка й учи в чужбина. Баба Бояна е решила да я научи на буквите от азбуката, за да я подготви за първи клас.

Във всяка глава от романа Мелания научава по една нова буква от азбуката и упражнява нови думи, започващи с или съдържащи въпросната буква. В хода на сюжета, който се разгръща образно, увлекателно и с отлични диалози, научаваме повече и за вътрешния свят и чувства на Мелания.

Книгата се отличава с пълнокръвни, забавни и разнообразни персонажи, богатство на езика и отлично чувство за хумор.

Особено впечатляващ е фактът, че специално за българските читатели Владислава Войнович е дописала (а Лука Тилингер е дорисувал) няколко глави с буквите, които не съществуват в сръбската, но ги има в българската азбука – Щ, Ъ, ь, Ю, Я.

Този азбучен роман ще допадне на запалени читатели над 11-12 години и още повече на родители, учители и обикновени читатели с любов към литературата, чувство за хумор и буден ум.

Книгите можете да вземете с код DK19 от

Ozone.bg

„Небивалици с буквите от А до Я“
„Безбука“
„Азбучна математика“
„Аврам, Богдан, вода газят. АзБучен роман“

Ние, децата!

„Небивалици с буквите от А до Я“
„Безбука“
„Азбучна математика“
„Аврам, Богдан, вода газят. АзБучен роман“

Booklover.bg

„Небивалици с буквите от А до Я“
„Безбука“
„Азбучна математика“
„Аврам, Богдан, вода газят. АзБучен роман“

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.