5+ книги, пълни с лакомства

Не ще и дума, децата обожават сладкишите! А сега е моментът да си признаем – възрастните също ги обичаме. За съжаление, светът е устроен по несправедлив начин и не е никак благоразумно да ядем толкова десерти и бонбони, колкото ни се иска. В книгите обаче всичко е възможно! Затова ви предлагаме да напълните душата си с лакомства, заели своето централно място в няколко истории. Гарантираме, че от тях няма да получите кариес, нито ще ви заболи коремът.

„Хензел и Гретел“ от Братя Грим – Невъзможно е да започнем статията без класическата история за двете деца, оставени на произвола на съдбата в най-тъмната гора. Макар и остро критикувана от мнозина съвременни родители заради мрачния си характер и жестокостта на някои герои, приказката е все така интересна и любима за децата. Напомняме, че вещицата успява да примами Хензел и Гретел именно с къщата си, направена от марципан, сладкиши и всякакви други вкусотии!

Самата приказка може да се намери в различни издания, под логото на много издателства – „Фют“, „ПАН“, „Театър Пан“ и други.

„Къщичка от меденки“, изд. „Фют“ – Тази народна приказка е сходна с „Хензел и Гретел“, но доста по-ведра и оптимистична. В нея отново срещаме братче и сестриче, които се изгубват в горските дебри. Неусетно стигат до поляна, на която има къща. Но не каква да е, а направена от меденки, със захарни стъкла и захарни петлета на покрива. В мига, в който децата отчупват от стените и покрива на къщата обаче, отвътре изскача ядосан и страшен Мечок. Братчето и сестричето хукват да бягат, а кой ще им помогне ще научите като прочетете приказката с мъниците между 3 и 6 години.

„Торта в небето“ от Джани Родари, изд. „Сиела“ – В книгата над град Рим надвисва огромен неизвестен обект. Възрастните изпадат в паника и са уверени, че това е космически кораб и представлява огромна заплаха за човечеството. Децата обаче виждат нещата такива, каквито са – в небето лети огромна вкусна торта! Докато родителите разсъждават как тя може да ги убие и откъде се е появила, то малките се притесняват единствено дали ще успеят да я изядат, преди да се развали. Две деца, Паоло и Рита, влизат смело в тортата, минавайки през пластове сладолед, шоколад, ядки, сметана и бисквити, а това, което намират в нея, е не по-малко изненадващо от самата торта!

Джани Родари, подобно на всички деца по света, очевидно също харесва сладкишите. Напомняме за кратките истории  „Знаменитият валеж в Пьомбино“ и „Шоколадовият път“ от известния сборник „Приказки по телефона“.

„Чарли и шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал, изд. “Enthusiast” – Като стана дума за шоколад, накъде без великата шоколадова фабрика на Уили Уонка! От фабриката излизат най-вкусните шоколади на света. Затова никак не е чудно, че децата пощуряват, когато г-н Уонка скрива в 5 шоколада 5 златни билета, отварящи вратите на фабриката за петимата късметлии, намерили билетите. Късметът се усмихва не само на най-големите лакомници и богаташи, но и на Чарли Бъкет – добро и възпитано, но изключително бедно дете. За щастие, на читателите между 7 и 12 години не им е нужен златен билет, за да влязат във фабриката. Нужна им е само прекрасната книга на Дал.

Поредица „Пекарна захар и канела“ от Линда Чапмън, изд. „Фют“ – Книгите от поредицата са увлекателни и грабващи, като това с нищо не пречи готвенето в тях да е основен елемент от действието. Хана и семейството й се преместват в малкото градче Ашингъм, за да може майката да отвори своя собствена пекарна и да следва мечтите си. Всичко изглежда много стресиращо – героинята се притеснява дали начинанието на майка й ще потръгне, дали ще си намери приятели в новото училище. Негативните емоции тя усмирява чрез любимото си занимание – приготвянето на хляб и сладкиши.

В книгите читателите (8-12 години) ще се сблъскат с различни характери и теми. А освен това ще могат и сами да изпекат свои собствени сладкиши под вещото ръководство на Хана!

Казват, че човек може да усети аромат или вкус само като си мисли за него. Това сигурно важи с пълна сила и за четенето, защото на нас вече ни замириса на канела, карамел, шоколад и прясна бита сметана. Опитайте и вие изкушаващите ни предложения!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.