20 приказки от Ориента

Обичам приказките и особено онези, разказващи за непознати култури, за почти магични обичаи и за свръхестествени умения. Точно към този тип спадат и приказките на Шехерезада от 1001 нощ, а адаптация на някои от най-известните от тях, както и на напълно непознати за мен истории, открих в книгата „20 приказки от Ориента“ (изд. „Златното пате“).

Разгръщайки твърдите корици на книгата, читателят се пренася в един далечен и много екзотичен свят, където под палещите лъчи на пустинното слънце джинове строят вълшебни златни дворци, красавиците са скрити зад богато украсени завеси, а смелчаците често си помагат не само с ум, но и с вълшебни предмети.

Истинско удоволствие изпитах да се срещна отново с Аладин и с неговата любима Будур, с джиновете от лампата и със смелата Моргиана, която спасява Али Баба от отмъщението на разбойниците. Припомних си историята на Абдулах Земния и Абдулах Морския, както и на Синдбад мореплавателя, чиито преживелици са способни да държат с дни в плен въображението на читателя. Освен добре познатите приказки, в книгата срещнах поучителни и забавни истории, за които не бях чувала, като приказката за нечестния Хаба, за умния лекар, който излекувал шаха и за хитрия продавач. Поуките, закодирани в ориенталските приказки, нашепват на децата колко е важно да си честен, добър и смел, да не проявяваш алчност и да се наслаждаваш на онова, което имаш и което си постигнал. И макар част от тези поуки да са забравени от възрастните в днешно време, хубаво е децата да узнаят цената на лошите постъпки чрез приказките.

Твърдите корици на „20 приказки от Ориента“ гарантират, че и след години прочит, книгата ще бъде запазена добре. Хартията е плътна, илюстрациите на Галин Георгиев и Светлана Князева приятно допълват текста, а стиховете на Галина Златина чудесно са предали емоцията на разказваческото изкуство. Единственото нещо, което ме учуди, е фактът, че приказките не започват на нова страница, а продължават една след друга, но пък плюсовете определено са много повече.

Не пропускайте и ревюто на Лора Филипова за „36 приказки от далечни земи“.

Книгата е част от проект „Експериментът“.

Автор: Вал Стоева