12 детски книги, с които да отбележим Деня в памет на жертвите от войната

В страните от Британската общност 11 ноември е Remembrance Day – Ден в памет на жертвите на Първата световна война. На този ден през 1918 година се сключва примирие между Германия и страните от Антантата и бойните действия се прекратяват „в 11-я час на 11-я ден на 11-я месец“. Неофициално е известен още и като Ден на маковете.

Важно е да знаем и да помним историята, както и да помним жертвите на войните, затова днес сме ви подбрали 12 детски книги, които разказват за трагедията на военните действия – не само на двете световни войни, но и на случващите се в последните години конфликти.

Книги, посветени на Първата световна война

Темата за Първата световна война е от особен интерес за Майкъл Морпурго и в много от своите  книги за деца той избира да им разкаже история от по-малко използвана гледна точка (често от името на животно) и да привлече вниманието им към малко известни факти за войната. Именно такива са „Боен кон“ (изд. Пергамент прес) и „Спасяването на редник Пийсфул“ (изд. ФЮТ).

„Боен кон“ (изд. „Пергамент прес“) разказва за прекрасно животно – великолепният кон Джоуи и неговата изключителна съдба. Като младо жребче попада в дома на Албърт, който го обсипва с грижи и с цялата обич, която е способен да дари. На тях обаче не им е писано да останат дълго заедно.

Назряващата Първа световна война се намесва и разделя двамата приятели. Освен невероятно приключение, книгата среща читателите с темите за приятелство, доверие, доброта, но и с жестокостта на войната – описана реално, но без натоварващи подробности.

Книгата е филмирана и е добра идея да се комбинират книга и филм за събуждане на интереса към темата у младите читатели.


Спасяването на редник Пийсфул“ (изд. ФЮТ) проследява живота на двамата братя Чарли и Томо Пийсфул. Те израстват в нелеки условия, а животът им е белязан от драмата да загубят баща си много рано и да се влюбят в едно и също момиче.

Започа Първата световна война и момчетата заминават доброволци, макар Томо да няма навършени необходимите години. Двамата заминават за фронта във Франция, подложени са на нечовешки лишения, студ и влага в окопите, а животозастрашаващите мисии са част от ежедневието им.

Освен темата за войната, в трогателната история на редник Пийсфул Майкъл Морпурго майсторски оплита въпросите за приятелството, любовта, смелостта, справедливостта, семейния дълг. Книгата засяга и малко известна тема за осъждането на британски войници от Военен съд като дезертьори – черно петно в историята на Великобритания.

Книги, посветени на Втората световна война

Втората световна война също представлява особен интерес за Майкъл Морпурго. Дали защото е доста по-близо до нашето време или защото последиците от геноцида над евреите живеят до днес в съзнанието на по-възрастните, но темата е използвана и от много други писатели като основа за техните произведения. Ето кои подбрахме:


„Слон в градината“ на Майкъл Морпурго (изд. ФЮТ) е разказ за Лизи, слона Марлене, малкия Карли и техните изумителни преживелици по време на Втората световна война. Ще успеят ли да преживеят бомбардировките на Дрезден?

Тяхната съдба е доказателство, че предателството и добротата вървят ръка за ръка, а силата на духа е единствената възможност за преодоляване на опасностите. В сюжета Морпурго засяга и съдбата на животните, които страдат от човешките конфликти. Разтърсен от реалното изоставяне на животните в зоопарка в Дрезден при бомбардировките над града, писателят решава да представи историята на Марлене на младите си читатели.


„Пеперуденият лъв“ (Майкъл Морпурго, изд. „ФЮТ“)
също поставя на преден план в историята животно, този път бял африкански лъв. Приятелството му с малко момче е силно, но краткотрайно: Берти заминава да учи в Англия, а лъвчето е продадено на цирк. Между двамата остава само обещанието, че един ден ще се срещнат отново.

В историята на Берти Морпурго „замесва“ Мили, която става медицинска сестра на фронта, водена от желание да открие приятеля си. Трудностите са налице – войната е опустошила не само обширни територии, но и душите на хората. Все пак щастието се усмихва на Берти и Мили. Остава само да научите как белият лъв става пеперуден.


В основата на сюжета на „Невероятната история на Адолфус Типс“ (Майкъл Морпурго, изд. „ФЮТ“) е исторически факт – подготовката за десанта в Нормандия на съюзническите войски през 1943 г. , която налагат евакуирането на голяма част от крайбрежните райони на южна Англия. 11-годишната Лили и семейството й трябва да напуснат фермата си. Дядото на Лили, обаче, не иска да се подчини на заповедите на военните. Изглежда, че и любимата котка Типс е на същото мнение. Тя се връща в забранената зона, а Лили е готова на всичко, за да я открие. Майкъл Морпурго успява да покаже войната от много различни ъгли – относително спокойния селски живот,  разтърсен от евакуацията, първите контакти с американските войници, съдбата на децата, изпращани от семействата им в провинцията за по-голяма безопасност, тъгата по бащите, сражаващи се на фронта. Оцелялата по чудо Типс сякаш олицетворява онази упорита, светла вяра, че дори в най-голямата трагедия спят семенцата на едно по-добро утре.


„Дневникът на Ане Франк“ не е детска книга, а е дневникът на 13-годишната  Ане, която е принудена да се крие с родителите и сестра си в задната част на къща в Амстердам от 1942 до 1944 г., след като нацистите започват преследването на евреите по време на Втората световна война. Това са години на тъжни равносметки и прибързано съзряване и страниците на дневника потъмняват – от страх, съмнения, мрачни въпроси, яд, неразбиране, тиха мъка. Все пак Ане не загубва своята жизненост и успява да забележи и оцени малките блестящи моменти на радост в страшната реалност. Не пропускайте да почерпите от силата на духа й.


„Езерото на водните кончета“ (изд. ЕМАС) от любимата ни Ева Ибътсън е книга за училището – както това на мечтите, така и училището на живота. Талита Хамилтън е на единайсет и живее в Лондон с баща си и двете си лели. Вероятно животът на момичето би следвал нормалния си ход, ако действието не се развиваше в предвоенен Лондон от 1939 г.

Надвисналата опасност от въвличането на Англия във война променя спокойния идиличен живот на лондончани. Затова, щом получава предложение да изпрати дъщеря си в прогресивно училище в Южен Девън, доктор Хамилтън изобщо не се колебае. Докато разгръща сюжетната линия, в която приятелство, смелост, свобода на волята и любознателност са вплетени в здрава връзка, авторката превежда читателите през военна Европа и им показва безумията на нацистката армия.

Отделните картини сякаш представят коренно различни светове, провокирайки малки и големи да направят разликата в начина на мислене на отделните индивиди, предопределящ в известен смисъл възможностите за щастлив живот. Не пропускайте да прегледате и пътеводителя, който екипът ни изготви преди време по книгата.


„Момчето с раираната пижама“ на Джон Бойн (изд. „Интенс“) 
също е сред любимите ни издания, посветени на войната. Тъжната история на Бруно и Шмуел – две момчета, идващи от два различни свята, – ще ви остави безмълвни и ще ви провокира да се замислите за Холокоста. И най-вече да пожелаете  с цялото си сърце никога повече да не се случва нищо подобно. На никого!

Книгата е филмирана с помощта на самия автор, който е безкомпромисен в разследванията си, но е състрадателен към читателя – може би защото децата гледат с поглед, който не вярва, че лошото съществува.


„Сол при солта“
е роман за малко по-големи читатели, който тази година заслужено бе отличен с медал „Карнеги“. Рута Сепетис разказва за потъването на германския кораб „Вилхелм Густлоф” през януари 1945 г., когато германците извършват мащабна евакуация на войски и цивилни от Източна Прусия, заради настъпването на съветските сили. Жертвите са 9 343.

Сепетис неслучайно избира да разкаже историята от името на 4-ма млади хора – желанието й е да покаже войната, видяна през очите на младежи от различни националности, принудени да изоставят всичко, което са обичали. В кратките глави се редуват гласовете на всеки от тях и читателят получава калейдоскопична картина на масовата евакуация към пристанището в Готенхафен.


За по-големи/възрастни читатели е и дневникът на Астрид Линдгрен, публикуван през 2015 г. на български език. „Ако светът не беше лудница. Дневник от годините на войната 1939-1945“ (ИК „Пан“) представя един много личен, задълбочен и необикновено ангажиран поглед на обичаната детска писателка към случващото се в Швеция и света около нея в годините на войната. Оригиналният дневник се състои от 17 тетрадки, в които, освен авторските записки (предадени изцяло в настоящето издание), има многобройни изрезки от шведската преса и преписи от писма от периода, през който Астрид е част от отдела за цензура на кореспонденцията към шведските служби за сигурност.

Книгата показва погледа на жител на една от неутралните страни във Втората световна война, но и на сътрудник с достъп до важна информация. Тя е и дневник на една майка, която споделя тревогите си за семейството, което обаче не заема централна роля в сюжета. Дневникът на Линдгрен е интересна литературна находка и всеки, който реши да се потопи в тази история, ще остане доволен.

Книги, посветени на съвременни военни конфликти

След опустошителни конфликти като Първата и Втората световни войни, човек някак очаква, че подобни събития няма да се повторят никога. За съжаление, човешката алчност често е безгранична, а паметта на поколенията – твърде къса.

Дали слабата памет се дължи на непознаването на историята или на неумението ни да общуваме с другите, но е факт: живеем във времена, в които военните конфликти са на една ръка разстояние, в Афганистан, Иран, Палестина, Ирак, Сирия. Би било ужасно, но не и невъзможно, да се озовем в центъра на нов световен конфликт и затова е важно да не крием от децата истината, а да ги срещнем с нея през книгите, за да ги направим по-човечни.


„Сянка“ (Майкъл Морпурго, изд. „ФЮТ“)
проследява тежката съдба на едно малко момче от Афганистан, принудено да измине дългия път до Англия с майка си. Разрухата от войната докарва беди на местното население, но по-страшна от всичко е властта на талибаните. Хора изчезват безследно, всички забиват погледи в земята и не смеят да гъкнат.

След изчезването на баща му, за Аман и семейството му започват много тежки дни. Единствена утеха му е умното чуждоземно куче, което се появява изневиделица. То съпровожда Аман и майка му в дългото пътешествие, на което се отправят.

Писателят не само проследява трудностите на бежанците по пътя до свободата, но и показва грозното лице на цивилизованите държави – тяхното малодушие, негостоприемство, дори жестокост. Разтърсваща история за читатели над 8 години.


„Има крокодили в морето“ (Фабио Джеда, изд. „Жанет-45“)
е последната книга, с която ще завършим поредицата от ценни книги за млади читатели, разказва за тъжната, ужасна, трудна и все пак вдъхновяваща истинска история на малко афганистанско момче, изминало дългия път от родната си страна до Италия. Това пътешествие отнема на Енаятолах Акбари повече от осем години, а силата на волята му заслужено го довежда до щастливия край. Двамата бяха гости на Международния панаир на книгата в Болоня през 2017 г. като част от панелите, посветени на детската литература и бежанците – твърде важна, но и доста пренебрегвана тема в родното книгоиздаване.