10 деца – детективи от детските книги

Детективите Агата и Лари“ Мистъри са участници в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ и с готовност ще ви поведат по целия свят, за да разследвате загадъчни криминални случаи заедно с тях, икономът г-н Кент и котарака Уотсън. В детските книги обаче се срещат още деца детективи и ние сме ви подготвили кратка информация за 10 от тях.

Флавия де Лус („Мистериите на Флавия де Лус“, Алан Брадли) е дванадесетгодишно момиченце-детектив с удивително професионален интерес и познания в химията. Тя живее с баща си (запален филателист) и двете си по-големи сестри в имението Бъкшоу. Вроденото й любопитство все я забърква в разтърсващи криминални разследвания, пълни със заплетени ситуации и английски хумор. Истината е, че Флавия е умна, своенравна, независима, наблюдателна, изобретателна и малко отмъстителна, и затова е любимка на голяма част от екипа ни.

Детективите с машина на времето, или Юлиан, Леон и Ким, са изключително ученолюбиви и с невероятна страст към миналото. С помощта на специалната стая на времето – Темпус, те се връщат назад в историята и разплитат криминални загадки. Докато детективстват тримата научават безброй интересни исторически факти за Древния Египет, Древния Рим, викингите, Чингис хан и какво ли още не.

Кале Бломквист е 13-годишен младеж, който живее в малко селце и по цял ден измисля забавления с приятелите си, а освен това работи и като частен детектив и разгадава случаи, които само той си знае. Кале просто си отваря очите на четири и хем играе, хем следи за нередности. Тъмни подземия, разпиляни перли, отпечатъци от гуми, джобни фенерчета и един изключително голям обир се преплитат в историята на Кале детектива и приятелите му. Специалитет на Кале не са супер завъртяните загадки, но пък добрите му идеи ще са от полза на всеки млад детектив.

Тими Провала е собственик на детективска агенция „Тотал Провал“ ООД и се мисли за най-страхотния и ненадминат детектив на света. Истината е, че Тими търпи пълен провал при разследванията си, но пък трябва да признаем, че е доста упорит и трудно се отказва.

Частният детектив Кръстьо е от породата на смотаните детективи. Той е възпълно смешно човече, което се опитва да прилича на готин пич, но не му се получава. Скоро след като отваря собствена кантора, Кръстьо се изправя пред най-заплетения възможен случай – този по откриването на откраднатите приказки. Така смотаният детектив се озовава в Долната земя където среща много герои, познати ни от българските народни приказки.

Том Сойер е прочутият герой на Марк Твен, който не пропуска да се изяви и като детектив, заедно с Хъкълбери Фин, разбира се. В „Том Сойер детектив“ двамата разследват заплетено престъпление, което включва убийство и кражба на брилянти. Том е  изобретателен, благороден и смел както винаги. Този път обаче освен невероятни приключения (разкрива убийство, пътешества, губи се в пещера, намира съкровище) той среща и първата си любов…

Емил Тишбайн („Емил и детективите“ от Ерих Кестнер) е изключително възпитан младеж, който помага на майка си както може, за да се издържат. Когато във влака злосторник открадва от Емил трудно спечелените от майка му пари, той се впуска в забързано преследване по улиците на Берлин, заедно с останалите детективи от бандата като целта им е да изобличат и накажат ужасния крадец.

Леонардо да Винчи – в поредицата „Криминалните загадки на Леонардо“, той е представен като десетгодишен чудат хлапак, достоен за ролята на детектив. Той живее с дядо си в малкото село Винчи, разположено на пътя между Флоренция и Пиза. Заедно с приятелите си Карло и Джана разплитат различни загадки, а блестящият му ум доказва, че наблюдателността и упоритостта винаги се отплащат. Ако не знаете все още нищо за Леонардо да Винчи, можете да понаучите нещичко от детективските истории на Алфред Бекер.

Лили Чудото прави магии от деня, в който случайно намира вълшебна книга до леглото си. Когато в града са откраднати велосипеди тя е готова да влезе в ролята на детектив и да помогне („Лили Чудото става детектив“ от Книстер). С помощта на магията Лили не само намира изчезналото колело на майка си, но и се оказва по следите на крадеца на велосипеди.

Петра и Колдър са 12-годишни съученици, които преди да се усетят стават нещо като детективи, които трябва да спасят някое произведение на изкуството. В „По следите на Вермеер” изчезва безценна картина на Вермеер и Петра и Колдър упорито работят, за да спасят „Пишещата дама“ от лапите на крадеца-изнудващ. Двамата са страхотен екип – умело използват интуиция и логика, проявяват наблюдателност, съобразителност и смелост. Съдбата на най-добрия приятел на Колдър, Томи, също е преплетена с тази на картината и в  „Райт 3“ той също се включва в разследването на случая и спасяването на Роби Хаус на прочутия американски архитект Франк Лойд Райт. Илюстрациите на Брет Хелкуист и в двете книги са страхотни и крият символи за разгадаване на загадките.

Кои са вашите любими детективи? Пишете ни в коментар под публикацията до 08.01.2015 г., а предложението, което изненада екипа ни най-много, ще си спечели книга от поредицата „Детективите Агата и Лари“.