„Зоотроп“ на Сотир Гелев и Пенко Гелев с прожекция на Киномания 2016

Българските зрители ще имат възможност да видят новия анимационния филм на Сотир Гелев (режисьор и сценарист) „Зоотроп“ (2016) по време на 30-ото издание на Киномания от 17 ноември до 1 декември 2016 година. Прожекцията е на 29 ноември 2016 (вторник) от 18:30 часа в кино „Люмиер“ в НДК.

„Зоотроп“ разказва историята на двата робота Примус и Децимус, които трябва да преминат през лабиринт, пълен с необикновени предмети. За да открият правилния път, а понякога от чисто любопитство, те изследват и възстановяват историите на откритите артефакти. Поставени в непривични за тях условия, роботите са принудени да вземат решения, за които не са програмирани.

Филмът е продукция на Анимационно студио Геккон/Студио Фор хендс, реализирана с подкрепата на НФЦ и НДК. Продуцент е Пенко Гелев, а анимацията е дело на Алекс Филипов и Благой Димитров. Художници са Пенко и Сотир Гелеви. Автор на музиката е Румен Бояджиев-син, а за монтажа са отговорни Мария Николова и Юлия Накова.

Ето и трейлър:

Пенко Гелев е познат на малките читатели като илюстратор на „Приказка за вълшебната флейта“ (Юлия Спиридонова, изд. „Ентусиаст“), „Бъди ми приятел“ (Юлия Спиридонова, изд. „Кръгозор“), „Каква магия крие се в снега“ (Юлия Спиридонова, изд. „Кръгозор“). Съвместно с брат си Сотир Гелев, двамата създават комиксите „Илийчо и Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“, както и книгата „Илийчо, Август и Гергин“ (изд. „Ентусиаст“). Носители са на наградата на литуратурен клуб „Перото“ за 2016 г. в раздел „Детска литература“.