Зог и летящите лекари

Вероятно помните дракона Зог, който изпитваше известни затруднения с професионалната си ориентация. Животът на дракон с всичките му там отвличания на принцеси, ръмжене и битки с рицари никак не му бяха по вкуса. За късмет Зог намери своето призвание и стана част от подвижен лекарски екип заедно с принцеса Перла и сър Гадабут.

„Зог и летящите лекари“ (изд. Жанет 45) е продължението на тяхната история, представено с думи и образи от творческото дуо Джулия Доналдсън – Аксел Шефлър. Зог, Перла и Гадабут са екип „Летящи лекари“ и с готовност и вещина лекуват русалка, еднорог, лъв.

Чичото на Перла обаче съвсем не е очарован от амплоато „принцеса-лекарка“ на племенницата си.

„Къде се размотаваш?! С какво си пременена?!
На нищо не приличаш? Защо си без корона?
Как мислиш с тези дрехи да се качиш на трона?“

Кралят затваря Перла в кула и тя е принудена да бродира възглавници, да подрежда цветя и други такива безполезни принцесешки занимания.

Докато кралят не се разболява и май летящите лекари са единствената му надежда за оздравяване.

„Прости ми! Аз сгреших, когато те заключих!
Да, Перла, ти бе права! Урока си научих!
Ти трябва да помагаш и всички да лекуваш.
Когато имаш време, ела да ми гостуваш.“

„Зог и летящите лекари“ е подходяща за деца над 4 години и продължава темата за призванието и професията, повдигната още в „Зог“. Забавната римувана история е идеалният повод да се разговорите с децата по така омразния за много от тях въпрос „Какъв искаш да станеш?“ и те да научат повече за различни професии и начините, по които всеки може да допринесе за по-добрия живот на другите.

Както е обичайно за книгите на Джулия Доналдсън на български, изданието е с твърди корици и характерните за Аксел Шефлър забавни илюстрации. „Разчитането“ и тълкуването на илюстрациите е забавление само по себе си. Не забравяйте да потърсите в илюстрациите и образа на Грузулака, който Шефлър вмъква във всяка тяхна книга с Доналдсън.

Преводът на Мария Донева е на обичайното високо ниво.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.