Знаете ли, че…

Всеки от нас има любими детски книги, за които обича да си спомня. Понякога зад тях се крият истории от истинския живот, не по-малко интересни от случващото се между кориците. Нека си припомним няколко известни заглавия с порция освежаващи факти от света на детската литература.

Историята за Зайчето Питър била отхвърлена толкова много пъти, че Биатрикс Потър се принудила да издаде сама първите 250 броя. Само ако издателите са осъзнавали какво пропускат!

* * *

Известно е, че зад образа на Алиса („Алиса в страната на чудесата“) стои истинско момиче на име Алиса Лидел. Не тя обаче е вдъхновението за „Алиса в Огледалния свят“, а малката братовчедка на Луис Карол – Алиса Райкес.

* * *

Стъпките, които Алиса предприема в „Алиса в Огледалния свят“, представляват истинска игра на шах. Не издаваме кой побеждава в нея, но може да проверите сами!

* * *

„Яйца зелени и колбас“ е написана в резултат на бас между Доктор Сюс и неговия издател. Последният хвърлил ръкавицата с думите, че авторът не може да напише книга с 50 или по-малко думи. Може да е трудно да се повярва, но на английски език цялата книга съдържа точно 50 думи.

* * *

Ерик Карл създава „Много гладната гъсеница“, след като играе с перфоратор. Изчислено е, че днес по копие от книгата му се продава всяка минута някъде по света.

* * *

Антоан дьо Сент-Екзюпери се вдъхновява да напише „Малкият принц“ след като самолетна катастрофа го оставя в пустинята. Дали все пак не е срещнал един малък принц и една лисица?

* * *

Нортън Джъстър работел спокойно като адвокат. Докато се хранел в ресторанта, едно дете дошло и го попитало „Кое е най-голямото число”? Последвалият разговор с детето вдъхновил Джъстър да напише „Вълшебната будка“.

* * *

Името Хари Потър се появява за първи път през далечната 1972 г. в едноименния кратък разказ на полския писател Jan Rostworowski. Този Хари е на 17 години и няма нищо общо с магиите, дори напротив – животът му е твърде злободневен.

* * *

И тъй като говорим за Хари Потър – книгите за приключенията на малкия магьосник са обичани от милиони деца по света…но не и от всички възрастни. В редица страни поредицата е многократно забранявана поради религиозни или морални причини.

* * *

Едва ли има съвременник, който да не е ползвал интернет портала Yahoo! Това, което вероятно не знаете, е, че думата „Yahoo“ идва от „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт. В книгата yahoo-тата са човешки същества, подобни на зверчета, мръсни и с ужасни навици. Май не звучи особено приятно…

* * *

Видимо е, че вдъхновението дебне отвсякъде. Нека по-често ни навестява в ежедневието!