Змейове, лами и хали – част II

Драконите в една детска библиотека са като почивните дни в един месец – никога не са твърде много. Знаем, че всяко дете ще застане зад тези думи, затова и изготвихме предълъг списък със заглавия, чиито централни персонажи са именно дракони. За по-голямо удобство разпределихме книгите в две категории – за по-малки и за не толкова малки читатели. Селекцията, предназначена за деца между 5 и 10 години, е вече налична на сайта ни с кодовото название „Змейове, лами и хали – част I“. По-долу можете да откриете какво друго сме подбрали за вас.

„Как да си дресираш дракон“, Кресида Коуел

Изключително забавна и пиперлива поредица книги за викинги и страховити дракони!

Хълцук Кръвожадни Херингски Трети е обикновено момче-викинг, което не блести с особена сила. Но като син на вожда, на него му се налага да докаже, че го бива за Герой. При това да го стори по трудния начин! По традиция, всеки младеж в селото трябва да залови и дресира дракон. Хълцук успява да хване малък беззъб дракон, способен на велики дела.

„Дракончето Ринти“, Доника Ризова

Грег и семейството му се местят и заживяват на испански остров. На момчето не му е никак леко – трябва да свикне с новото място, новия език, новото училище. Всичко става възможно, когато Грег се среща с неочакван приятел. В скалите над градчето живее драконче на име Ринти. То е съвсем различно от предците си, обича спагетите и… Грег. Заедно преживяват щуротии и приключения, но най-важното – разбират какво е приятелството.

„Юнакът и драконът“, Райнер Мария Рилке

Книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“на изд. Лист. Това е една съвсем нетипична приказка, в която Рилке преобръща всичко, което очакваме от класическите истории. Приказката поставя много въпроси пред схващанията и ценностите ни.

„Книгата с драконите. Приказки“, Едит Несбит

Авторката е позната у нас предимно с романите си „Омагьосаният замък“, „Децата от гарата“, „Пет деца и То“. В тази книга обаче тя ни омагьосва с 8 приказки за най-причудливи герои. Те имат различни характери и облик – някои от тях дори имат човешки черти. Приказките за тях ни изправят пред различни премеждия и опасности, но и пред трудни послания и уроци.

„Последният елф“, Силвана де Мари

Книгата е част от прекрасната поредица „Европейските разказвачи на XX – XXI век“ на изд. „ЕМАС“. Малкият елф Йорш е сам-самичък в един твърде негостоприемен свят, потънал в кал, дъждове и мнителност. Свят, в който никой не харесва елфите. Неочаквано се среща с пътешествениците Сайра и Монсер и заедно преминават през мъчителни трудности. И точно когато приключението им би трябвало да е към края си, пътят ги отвежда до Драконовата планина, в която живее последният дракон. Съдбите на Йорш и на дракона се оказват свързани по невероятен начин и заедно те са част от старо пророчество.

„Голямата панда и Малкия дракон“, Джеймс Норбъри

Голямата панда и Малкия дракон са приятели, пътуващи заедно през годишните времена. По време на странстването си, те се научават да живеят в настоящия момент, да намират умиротворение, да понасят търпеливо трудностите. Книгата съдържа много илюстрации и малко текст, вдъхновен от източната мъдрост и изпълнен с послания и идеи.

Илюстрация на корицата: Freepik

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код,

вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.

.