Златния зъб – какво намираме, докато търсим злато

Всичко започва с една разходка на 16-годишните Петър, Томаж и сестра му Тина до Ложката стена в Юлийските Алпи в Словения. Момчетата членуват в алпинистки клуб в Любляна и целта им е да изкачат стената. Случайна среща с местния младеж Франко, който ги взима на стоп до селцето Лог, води до запознанството им с древния му дядо. Следва фантастичен и зловещ разказ на стареца за заровени над 44 кг злато в пещера горе на стената. Томаж, Петър и Тина го приемат просто за местна легенда, но тримата съмнителни непознати в местната кръчма май са на друго мнение.

Първото изкачване по стената на тримата младежи освен чиста наслада от катеренето и великолепните гледки им носи и неочаквано откритие. Мисълта за скритото злато влиза и в техните глави. Томаж и Петър се връщат отново и заедно с Франко търсят златната пещера – всеки по свои причини.

На фона на прекрасната природа, която Тадей Голоб описва успешно, момчетата се сблъскват със съвсем реалните и некрасиви черти на човешкия характер. Какво намират? Злато? Труп? Приятелство? Предателство? Коварство? Любов? Смърт? Хубав тур по стената?

Отговорите ви чакат в „Златния зъб” на Голоб. Историята е разказана увлекателно, с голяма любов към планината, красотата й и чувството за свобода, които тя може да предложи. И тъй като става дума за тийнейджъри няма как да се избегнат и любовните трепети и терзания. Ще ги намерите и тук, но за мен лично по-интересно беше как младежите ще се държат в критичните ситуации и какво ценно ще научат от изпитанията.

Издателство ЕМАС запазва хубавата традиция в края на книгата да има кратка биографична статия за автора. От нея става ясно, че самият Тадей Голоб е известен словенски алпинист и автор на книги. Препоръчвам ви също да се поровите в мрежата за снимки на Ложката стена – наистина е впечатляваща (1000 м височина и 5 км дължина!) и ще завърши картината на романа в главата ви.

Автор: Лора Филипова