Защо на картините не им трябват заглавия

Всеки възприема изкуството различно, а въприемането и осмислянето му зависи от индивидуалния опит и знания. „Защо на картините не им трябват заглавия“ (изд. Ракета) от Ондржей Хорак и Иржи Франта е книга-помощник на деца (пък и възрастни), които искат да навлязат в света на изобразителното изкуство и да задълбочат общуването си с творбите.

Книгата ни отвежда на обиколка в художествена галерия с 9-годишния Ники – запален футболист – и 12-годишната Ема – ученичка в художествено училище. Техните баба и дядо услужливо играят ролята на водачи в изобразителното изкуство на 19 и 20 век. С тяхна помощ научаваме какво представляват художествените галерии, какво означава оригинал, защо някои картини са революционни (макар на пръв поглед да не изглеждат така) и се считат за повратни точки в историята на изкуството.

За да онагледят ключови художествени направления и школи те разглеждат по-обстойно конкретни произведения. Например, „Събирачки на класове“ от Жан-Франсоа Миле, „Изгряващо слънце“ на Клод Моне или „Клавиши на пиано. Езеро“ на Франтишек Купка. И докато ги представят на своите внуци, ненатрапчиво учат и тях и нас какво е изкуството, как да „разчетем“ една творба. Разходката из галерията постепенни отвежда нашите герои и до творби на съвременното изкуство, които на пръв поглед не изглеждат като такива. (Да речем прословутия „Фонтан“ на Марсел Дюшан.)

Истината е, че художниците са провокатори, които с творбите си ни задават въпроси.

Всяко нещо ли може да бъде произведение на изкуството?
Кое е изкуство и кое не?
Всеки ли е творец или само този, който е признат за такъв от другите?

В „Защо на картините не им трябват заглавия“ Ондржей Хорак разговаря с читателите увлекателно, непосредствено, с чувство за хумор и примери, близки до опита на децата. Илюстрациите на Иржи Франта пък са забавни и пълни с подробности.

За да направят историята още по-увлекателна и ангажираща, двамата са вмъкнали сюжетна линия с опит за кражба от музея, представена под формата на комикс. Кражбите са много интригуващи, затова към края на книгата ще намерите забавен разтвор с кратки описания на най-прочутите кражби на произведения на изкуството.

По-опитните и наблюдателни читатели ще забележат, че в илюстрациите са се вмъкнали и някои известни творби на съвременното изкуство (например, балоненото куче на Джеф Кунс или акулата във формалин на Деймиън Хърст). Вероятно много от децата няма да могат сами да ги разпознаят като творби, затова разглеждайте и четете книгата заедно с тях, ако имате възможност. Ако и самите вие не се чувствате уверени да бъдете помощник, препоръчваме ви лекциите на Теди и Радо, които стоят зад проекта Art and Culture Today. Те са отлични водачи в света на съвременното изкуство, а ако нямате възможност да посетите лекциите им в Дома на киното на живо, можете да ги купите на запис.

„Защо на картините не им трябват заглавия“ е подходяща за деца между 9 и 12 години, но представлява интерес и за всеки, който иска да получи обща представа за изобразителното изкуство на XIX и XX век. За улеснение на читателите в края на книгата са поместени показалец на личностите и художествените направления и малка галерия със споменати в нея художествени произведения в интерпретацията на Иржи Франта.

Най-голямото й достойнство е, че не дава готови отговори и не наставлява, а фокусира вниманието върху ключови въпроси на изуството, дава примери и поставя въпроси. Оставен да търси сам техните отговори заинтригуваният читател може да потърси допълнителна информация, а книгата да бъде само първоначалния подтик за едно вълнуващо доживотно приключение в света на изкуството. Важното е да не забравяме:

„… всеки е различен и че всеки трябва да има свое мнение. Важно е да се отнасяме с уважение към различното, без значение дали говорим за изкуство или за съседите от блока.“

„Защо на картините не им трябват заглавия“ е книга, която ще бъде разгръщана, разглеждана и четена многократно, затова се радваме на твърдите й корици, подшито книжно тяло и голям формат. Преводът е на добре изтъкнатата преводачка от чешки език Анжелина Пенчева.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.